Bussarna har börjat rulla igen


Kommunal och Bussarbetsgivarna nått en uppgörelse som gjort att konflikten kunna biläggas denna gång. Uppgörelsen innebär löneökningar i linje med LO-samordningens krav. Till det kommer konstruktioner för att förbättra det fackliga inflytandet över arbets- och anställningsvillkor.

Det är uppenbart att parterna har nått en kompromiss kring frågan om arbets- och anställningsfrågor när ett entreprenadskifte sker. Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger att i god tid innan det nya företaget ska ta över trafiken, ska förhandling ske med Kommunal om frågor som rör de anställda. I förhandlingen ska man titta på vilka behov det nya företaget har av att nyanställa. Lenita Granlund säger vidare att …

Därefter får man kolla på personalen som blir kvar från det överlämnande företaget. De ska i första hand erbjudas anställning.

Bussarbetsivarna väljer att å sin sida tona ned betydelsen av detta när de säger att …

Det nya avtalet innehåller inslag av ökad dialog i samband med upphandlingar i syfte att minska de anställdas oro för anställningstryggheten.

Det som avgör betydelsen av denna överenskommelse är ju hur den kommer att tillämpas i den kommande verkligheten. Det har varit bra att Kommunal tagit strid i denna fråga. Den fackliga organisationen har med sina medlemmars stöd markerat att man inte orkar acceptera vad som helst. Denna markering kan förhoppningsvis innebära att diskussionerna i samband med verksamhetsövergångar sker smidigare en tid framåt.

Överenskommelsen innebär alldeles säkert inte att frågan nu är avgjord. Det kommer att krävas fortsatt kamp i denna fråga.

Länkar: ka.se, SVT, di.se, ekuriren, ekuriren, vlt, SvD, dn.se, Ekot, Arbetet, ekuriren, SvD, SVT, ka.se, ka.se, Tidningen Vision, Lag&Avtal

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 juni, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Bussarna har börjat rulla igen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: