Ungdomsarbetslösheten håller på att bli okontrollerbar


Stefan Löfven har tillsammans med Jutta Urpilainen skrivit ett debattinlägg som publicerats i Dagens Industri. De skriver om den sociala kris som växer fram i skuggan av den europeiska finanskrisen. I EU-länderna är 5,6 miljoner unga under 25 år arbetslösa.

Inlägget är skrivet i anledning av det kommande mötet med Europeiska rådet där ungdomars arbetslöshet kommer att diskuteras. Stefan och Jutta föreslår att rådet sätter upp följande mål:

  • Att införa ungdomsgarantier i alla medlemsländer så snabbt som möjligt.
  • Att EU-initiativet för att stävja ungdomsarbetslösheten förverkligas, och att strukturfonderna i högre grad används för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
  • Att Europeiska investeringsbankens lånefinansiering särskilt riktas till företag som sysselsätter unga.

De svenska socialdemokraterna driver på för att få en bättre ungdomsgaranti av ungefär samma typ som införts i Finland. Den innebär att alla unga under 25 år och alla nyutexaminerade unga under 30 år erbjuds en arbets-, studie- eller praktikplats senast tre månader efter att de blivit arbetslösa.

Stefan och Jutta markerar vidare att de stödjer EU:s initiativ för att bekämpa ungdomars arbetslöshet. I det ingår en satsning om sex miljarder under EU:s finansieringsperiod 2014–2020. Dessa medel ska användas i områden med hög ungdomsarbetslöshet (över 25 %) och särskilt för att förverkliga ungdomsgarantin. De avslutar sitt inlägg med att de väntar sig …

… att Europeiska rådet fattar de konkreta besluten. I kampen för att övervinna den sociala krisen måste främjandet av sysselsättning och tillväxt på ett bredare plan ses som de tyngdpunkter som styr den ekonomiska politiken i Europa. Med kollektiva åtgärder som driver ekonomisk tillväxt kan vi förebygga problem som måste lösas för en hel generation.

Vi får väl hoppas att Fredrik Reinfeldt i den insikt han verkar ha visat under EU-nämndens sammanträde väljer att stödja bra initiativ för att bekämpa ungdomars arbetslöshet.

Länkar: di.se, SvD, europaportalen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 juni, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, EU och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ungdomsarbetslösheten håller på att bli okontrollerbar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: