Stockholm visar bussvägen!


Bo Lingestig säger att strejken måste lyckas!

Som jag tidigare har skrivit så handlar strejken inom den kommunala kollektivtrafiken till lika stor del om löner som arbets- och anställningsvillkor inom branschen.

Kommuner och landsting har sedan länge praktiserat metoden att upphandla kollektivtrafik i konkurrens. Det innebär för de anställda att deras anställningstrygghet står i fara i samband med upphandlingarna.

Det har inte alltid förekommit att anställda i företag som förlorat upphandlingen får anställning hos den nya utföraren. Får de arbete är det inte säkert att det är en fast anställning som de erhåller. Det är bussförarna som har fått betala priset för att pressa priserna inom kollektivtrafiken.

Tidningen Kommunalarbetaren rapporterar i en artikel att Stockholms Lokaltrafik (SL) i denna fråga har gått före. SL kräver sedan 1996 att företag som vinner upphandlingar ska ta över personal som så önskar från företag som förlorar trafiken.

Kommunal önskar att samma ordning som gäller inom SL ska gälla i hela landet. Det synes mig vara ett alldeles rimligt krav. Jag hoppas att Kommunal når framgång i denna fråga i diskussionerna med Bussarbetsgivarna.

Länkar: dn.se, ka.se, SvD, dn.se, ka.se, Arbetet, Arbetet, Arbetet, ka.se, Ekot, dn.se, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg, Johan Ulvenlöv

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 26 juni, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Stockholm visar bussvägen!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: