Det är mamma som är föräldraledig!


I en rapport som Försäkringskassan har producerat framgår det att det är mamma som oftast är föräldraledig. Det är väl knappast någon sensation. Men det har diskuterats att pappa väljer bort föräldraledig eftersom det oftast är han som har den högre inkomsten. Familjens totala ekonomi skulle göra det lönsammare att mamma tar den större delen av föräldraledigheten.

Det visar sig dock att i de familjer där mamman är har den högre inkomsten så är det fortfarande hon som stannar hemma längre med föräldraledighet. Den enkla förklaringen till detta är förstås att mamman förväntas vara hemma längre med barn.

Det är inte ekonomin som avgör att mamma blir hemma längre än pappa – det förväntas av henne! Därför blir det än större anledning till att göra föräldraförsäkringen tre-delad.

Länkar: Ekot, Ekot, Arbetet

Fler som skrivit: Lena Sommestad

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 26 juni, 2013, in Jämställdhet and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Vad vill barnet? Ska ni tvinga barn sluta ammas när de är 6 månader? Låt familjerna sköta detta själva!

    • Göran Johansson

      Jag är övertygad om att barnet gärna vill träffa bägge sina föräldrar och att det därför är bra att bägge föräldrar använder sin möjlighet till föräldraledighet. Pappor borde vara föräldralediga mer än vad de är idag.

%d bloggare gillar detta: