Dax för en ny myndighet?


Christer Nylander (FP), riksdagsledamot och talesperson i arbetsmarknadsfrågor, föreslår bildandet av en ny myndighet för att granska de privata företag som utför tjänster för Arbetsförmedlingen. Syftet är att befria Arbetsförmedlingen från rollen att både vara upphandlare som granskare. Christer säger att …

Det behövs en inspektion som är fristående och har skarpa verktyg.

Det verkar nästan som om den borgerliga lösningen på all världens problem är att bilda en ny myndighet. Jag minns att de borgerliga partierna en gång i tiden var bland de största motståndarna emot myndighetsraseriet. Tiderna har verkligen förändrats.

Jag har väl en del sympatier för förslaget. Onekligen har Arbetsförmedlingen problem med sin roll att både köpa upp så mycket privata tjänster som möjligt och samtidigt vara den som ska beakta kvaliteten på vad de köper. Nu är ju detta ett uppdrag som staten (genom regering och riksdag) ålagt Arbetsförmedlingen.

Det primära syftet med reformerna har inte varit att bibehålla en hög kvalitet utan att låta privata företag få ta del av de statliga pengarna. Rapporteringen om hur vissa företag använt de statliga medlen var inledningsvis mest en mindre olägenhet för den borgerliga regeringen. Det är väl först när man förstått att man förlorat i opinion som man insett att de behöver agera.

Det är möjligt att en ny statlig myndighet kan innebära en skillnad. Men å andra sidan är det kanske hela den borgerliga arbetsmarknadspolitiken som det är fel på. Då lär ju inte en myndighet/inspektion mer eller mindre göra någon större skillnad.

Länkar: SVT, SVT, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg, Ylva Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 26 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. vore det inte vara bättre med ett tydigt regelverk där man klart och tydligt deklarerar vad som skattemedel ska användas till. och då är det inte vinster till skatteparadis som gäller. eller pengar till att sticka vantar utan garn som i fas3

%d bloggare gillar detta: