En facklig strid för tryggare jobb


De betalar priset!

En artikel i tidningen Arbetet tydliggör på ett bra sätt vad konflikten inom kollektivtrafiken handlar om. Tidningen har träffat en grupp av busschaufförer i Strängnäs. De berättar om hur verkligheten ser ut i denna bransch.

I god tid innan en ny utförare övertog busstrafiken i Strängnäs sades bussföraren upp. De fick samtliga söka sina jobb igen, men det var inte alla som fick komma till den nya utföraren. Bussförarna blev uppsagda i januari 2012. Först i slutet på juli, tre veckor före övertagandet, fick de veta vilka som skulle få jobba kvar på heltid. De fick sex månaders provanställning som övergick i fast anställning i början av året.

Många av de övriga fick börja arbeta på timanställningar med besked om anställning med kort varsel. Bertil Forsman som är 62 år och har kört buss i 25 år blev timanställd och inkallad vid behov. För en och en halv månad sedan blev han provanställd och arbetar nu heltid.

Konflikten inom bussbranschen handlar i mindre grad om löneökningar. Den stora tvistefrågan handlar om vilka villkor som ska gälla för arbetstagarna i samband med att nya företag övertar upphandlad kollektivtrafik.

Diskussioner har kommit igång mellan parterna. Enligt rapporteringen förs de i en konstruktiv anda. Kommunals ordförande Annelie Nordström säger att …

Vi har inte börjat se några lösningar än, men vi har konstaterat att vi kunnat prata med varandra, så vi kan eventuellt hitta lösningar. Det är de här områdena vi varit inne på tidigare som jag berättat om, övergångarna när man byter företag, dygnsvilan, rasterna och den stressiga miljön i bussbranschen.

Det ska bli intressant att se vilka kompromisser som löser upp situationen.

Länkar: SvDArbetet, SVT, SvD, Ekot, SvD, SvD, SvD, Ekot, Ekot, SVT, di.se, dn.se, ekuriren, SvD, SVT, vlt, ekuriren, ka.se, Arbetet, ka.se, ka.se, Tidningen Vision, Arbetet, ka.se, ekuriren, dagens arena, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 juni, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Jag tycker att frågan om uppsägning/återanställning vid ombildningar/övertag är ett stort samhällsproblem som inte skall lösas med fackliga uppgörelser, utan istället regleras i lagen. Detta är ju ett generellt problem som i högsta grad är branschöverskridande.

    Övertar man en befintlig verksamhet så får man finna sig i att man också övertar personalen. Man skall inte kunna kringå detta genom att hävda att man är en annan utförare, om uppdraget i princip är detsamma.

    Sen om det blir komplicerat rent lagtekniskt, då får man lösa det. Klarar man inte det, så är det förmodligen andra krafter med i spelet som har intresse av att personal skall vara utbytbara brickor i ett spel som styrs av ekonomiska intressen som inte minst gynnar politikerna själva.

%d bloggare gillar detta: