Bemanningsbolag bryter mot avtal


Ben fick skadestånd för utebliven lön.

Tidningen Dagens Arbete har skrivit en artikel om bemanningsbranschen. Tidningen har funnit att flera företag i branschen missbrukar de bestämmelser som finns i Bemanningsavtalet.

Avtalet säger att den huvudsakliga anställningsformen ska vara tillsvidare (fast). Verkligheten har dock blivit att visstidsanställning är vanligare bland bemanningsbranschen än inom de företag där de arbetar. Enligt artikeln är 47 % av de anställda i bemanningsbranschen visstidsanställda (30.622 personer).

Avtalet medger arbetsgivarna rätt att anställa personer ”med annan huvudsaklig sysselsättning”. Bestämmelsen gör det möjligt att anställa, exempelvis, studenter som vill ha litet extraarbete. Dessa kan erbjudas väldigt korta anställningar. Det förekommer dock att man anställer personer som inte har sådan annan sysselsättning. Tidningen har funnit att nästan hälften av de inhyrda i undersökningen jobbar 20 timmar i veckan eller mer hos Proffice. En femtedel jobbar upp till 30–40 timmar i veckan.

Dagens Arbete har talat med Ben Sjöberg. Han tillhör de som anställts under fel förutsättningar. När han började ifrågasätta villkoren varunder han anställdes slutade arbetsgivaren att ringa.

Om än tidningens undersökning inte håller för en vetenskaplig granskning så förekommer det att personer anställs under fel förutsättningar. Det förekommer att brott sker mot avtalet. De fackliga organisationernas problem är att organisationsgraden inom branschen är allt för låg. Det innebär att många brott mot avtalet aldrig för chansen att prövas i förhandlingar.

Det är en anledning för de fackliga organisationerna att bli bättre på att företräda de som arbetar inom bemanningsbranschen.

Länkar: dn.se, di.se, da.se, da.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 juni, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Bemanningsbolag bryter mot avtal.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: