Sålla ut kriminella


Pia Bergman jagar ojusta företag!

Det verkar som om Skatteverket och den borgerliga regeringen är på kollissionskurs. Företrädare för den statliga myndigheten kritiserar regeringens senfärdighet i en fråga gällande månadsvis redovisning av sociala avgifter på individnivå. Pia Bergman, Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, säger att …

Det vi vill är att arbetsgivarna lämnar uppgifter om hur mycket lön varje anställda ska få och hur mycket skatt som ska dras varje månad. Det är ju uppgifter som alla seriösa företag redan har i sin bokföring.

Hon anser vidare att det knappast vore tal om någon större administrativ pålaga för de företag som är seriösa.

Näringslivsminister Annie Lööf har gjort detta till en symbolfråga för att förhindra ökat ”krångel” för små företag. Den borgerliga regeringen har därför dragit tillbaka ett lagförslag i frågan för fortsatt utredning.

Det är inte utan att jag håller med Pia Bergman. För företag som använder vanligt förekommande bokföringsprogram innebär detta inte något stort problem. Det är ju bara att köra ut en automatiserad rapport ur bokföringssystemet och använda den som underlag för rapporten till Skatteverket.

Pia säger vidare att skulle gynna seriösa företag eftersom förslaget skulle vara ett effektivt hjälpmedel för att sålla ut kriminella företag som konkurrerar på ojusta villkor. Månadsvis rapportering skulle nämligen ge Skatteverket möjlighet att se här och nu vilka anställda ett företag har och vad de betalar dem i lön.

Det är bra att Skatteverket driver på i denna fråga!

Länkar: dn.se, SVT, SvD, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Sålla ut kriminella.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: