Lönegapet mellan kvinnor och män växer


Medlingsinstitutet rapporterar att den oförklarliga löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner ökar till kvinnors nackdel. Däremot minskar den totala löneskillnaden mellan könen långsamt. Kvinnor hade i snitt 86,1 % av männens lön förra året. Det innebär att kvinnor har en årslön som i genomsnitt är 54.000 kronor lägre än männens.

Den oförklarade löneskillnaden har ökat från 5,9 % (2011) till 6,1 % (2012). Det är tydligen bland de privata tjänstemännen som den oförklarliga löneskillnaden ökar mest (från 9,2 % 2011 till 9,6 %).

Lena Svenaeus (tidigare Jämställdhetsombudsman) säger att det är besvärande att löneskillnaderna ökar just bland de privata tjänstemännen. En anledning till att så sker är att kravet på arbetsgivare att genomföra kartläggningar har förändrats. Nu räcker det att det sker vart tredje år (tidigare varje år) samt att kravet endast gäller arbetsgivare med 25 anställda och uppåt.

Kombinationen av mer individuell lönesättning med minskade krav på lönekartläggning kan ha inneburit den ökade oförklarliga löneskillnaden bland privattjänstemännen. Det kan innebära att LO:s modell med kollektiva löneökningar och att tillåta branscher med lägre löneläge öka sina löner i kronor och ören (i stället i procent) kan var mer fruktbar.

Oavsett vilket är det problematiskt att den borgerliga regeringen i sin iver att minska krångel för arbetsgivare minskat kraven på lönekartläggning.

Länkar: dn.se, Ekot, Tidningen Vision, TCO-tidningen, Arbetet

Fler som skrivit: Sonja Hallsten

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 juni, 2013, in Fackliga frågor, Jämställdhet, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Lönegapet mellan kvinnor och män växer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: