Fler bussar stannar


Det verkar som om busstrejken kommer att utvidgas under måndagen. Det har inte förekommit några kontakter mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna under helgen. Frågan är vem som tvingas att ta det första steget för att starta upp diskussionerna igen. Nu handlar det om vem som har mest att vinna på att avvakta respektive visa kompromissvilja.

Strejken handlar egentligen om två delar – lönekrav i enlighet med de av LO samordnade samt arbets- och anställningsvillkor. Kommunal beskriver sina krav på följande vis (något beskuret):

  • Anställda i trafiken ska ha samma löneutveckling som alla andra anställda inom LO-förbunden.
  • Entreprenörsbyten är vanliga i busstrafiken, det vill säga att ett bussbolag tar över busstrafiken från ett annat. Men personalen följer inte automatiskt med vid bytet. De kan i värsta fall helt förlora sitt arbete.
  • I dagsläget är det en dator som styr turlistor och tidsplaneringen i kollektivtrafiken. Den missar många gånger de mänskliga faktorer som kan inträffa i en bussförares vardag.
  •  Liksom inom många andra branscher och i yrkeslivet i stort har trafikanställda också ett behov av raster.

Kraven om löner i nivå med övriga slutna avtal inom LO:s övriga områden är förmodligen den minsta stötestenen för att kunna enas om ett nytt kollektivavtal. Det är förstås de övriga kraven som blir svårast för arbetsgivarna att svälja.

Jag ser dock inget konstigt i att även bussförare får rimliga arbetsvillkor. Det är inte de som ensamma ska behöva betala priset för kommuners och landstings upphandlingar av kollektivtrafik.

Kommunal har för att sätta press på arbetsgivarna (och kommunerna som uppdragsgivare) lagt ett utökat varsel som träder i kraft den 29 juni. Kommunal har allt att vinna på att konflikten inte blir allt för långvarig. Det gäller ju att vinna opinionens stöd för sina krav om bättre arbetsvillkor för förarna.

Länkar: ekuriren, di.se, di.se, di.se, Ekot, SvD, SVT, dn.se, Ekot, SvD, ekuriren, SvD

Fler som skrivit: Carola Andersson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 juni, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Fler bussar stannar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: