Eskilstuna fixar 1.000 jobb


I Eskilstuna är arbetslösheten hög – 13,7 % (8,1 % hela Sverige), bland de unga är arbetslösheten än högre. Det har gjort att Eskilstuna ligger i topp när det gäller att betala ut försörjningsstöd (socialbidrag). De höga utbetalningarna av socialbidrag innebär att  resurser som annars kunnat användas till skola och annan kommunal verksamhet försvinner.

Kommunen har därför beslutat sig för att investera i att vända denna utveckling. Under några år kommer kommunen att, med egna medel och i samarbete med Arbetsförmedlingen, anställa 1.000 långtidsarbetslösa personer. Förhoppningen är att dessa personer långsiktigt ska kunna komma i arbete. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), säger att …

Staten tog över ansvaret för arbetsmarknadspolitiken 2007, tog ifrån kommunerna pengar och sa att vi skulle hålla oss borta. Det fungerade inte. Vi har blivit tvungna att bygga upp parallella system i kommunerna. Samtidigt har nedskärningarna i a-kassan inneburit att våra utgifter för socialbidrag ökar.

Kommunen och Arbetsförmedlingen samverkar om detta sätt att hjälpa människor till arbete. Patrik Vikström, chef för Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, hoppas att det ska vara slut med att skicka tillbaka 30 miljoner kronor till statskassan. Patrik vill att alla de medel som är avsatta för arbetsmarknadsåtgärder i Eskilstuna ska användas. Det är ju verkligen en rimlig förhoppning.

Jag hoppas verkligen att kommunens satsning bär ända fram för de som får möjlighet att få en kommunal anställning. Många av dem har gått länge i arbetslöshet.

Länkar: Arbetet, Arbetet, Arbetet, ekuriren

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Eskilstuna fixar 1.000 jobb.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: