Arbetslös – bliv vid din Fas 3


Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har undersökt, den så kallade, Jobb- och utvecklingsgarantin.

De arbetslösa personer som blir utförsäkrade ur arbetslöshetsförsäkringen hamnar vanligtvis i Jobb- och utvecklingsgarantin (JUG). De som kommer från a-kassan och placeras i JUG:en kommer först till Fas 2, vari Arbetsförmedlingen genom olika åtgärder ska stödja den arbetslöse till nytt jobb.

De som, trots detta, inte lyckats komma i arbete hamnar efter en tid i Fas 3 (eller sysselsättningsfasen som den borgerliga regeringen döpt om åtgärden till). I denna fas ska man placeras i en sysselsättningsåtgärd för att få rutiner och komma närmare arbetsmarknaden.

IFAU finner i sin rapport att de flesta som befinner sig i Fas 3 är nöjda med sin placering. Av de som får ett ordinarie arbete är det endast en av tio som får det utan någon statlig subvention. Det är förmodligen inte att förundra sig särskilt över. Det handlar ju om människor som varit långvarigt borta från arbetsmarknaden. Jag ser inget allvarligt i att det behövs subventioner för att hjälpa denna grupp av människor att få ett arbete. Det viktiga är ju att tillse att arbetet/arbetsgivaren är seriös och att arbetet utförs till kollektivavtalsenliga villkor.

Det som är allvarligast i IFAU:s rapport är att så många av de som hamnat i Fas 3 inte känner att de fått rätt stöd under Fas 2. I en enkät som IFAU skickat ut säger hälften i Fas 3 att de inte upplevde att de fick hjälp att söka vare sig jobb eller hjälp att kontakta arbetsgivare i de tidigare faserna i Jobb- och utvecklingsgarantin.

Sara Martinsson, som är en av rapportförfattarna, säger vidare att det finns en uppenbar risk för att de som hamnar i Fas 3 blir kvar där. Hon säger att …

Det finns ju en risk i att om de inte har fått tillräcklig hjälp i Fas 1 och Fas 2, att man sedan i Fas 3 är nöjd, man söker jobb i mindre utsträckning så finns det ju en riks i att man blir kvar i Fas 3.

Fas 3 kritiseras ju av de fackliga organisationerna för att vara en ganska meningslös åtgärd som inte gör att människor snabbare kommer i arbete. Det finns även åtgärder inom Fas 3 som riskerar att slå ut ordinarie arbeten. De arbetslösas möjligheter att tillgodogöra sig utbildning för nytt arbete är minimal. Socialdemokraterna kommer om de får regeringsmakten verka för att avveckla denna arbetsmarknadsåtgärd.

Jag delar den kritik som framförs emot Fas 3 och emot den arbetsmarknadspolitik som den borgerliga regeringen infört. Det behövs helt andra och aktivare åtgärder för att hjälpa arbetslösa till arbete. De som har svårast att få ett arbete behöver väl individanpassat stöd för att kunna få ett arbete. Fas 3 har huvudsakligen blivit till en åtgärd där man utan individuellt stöd placerar de som varit längst utanför arbetsmarknaden.

Länkar: Ekot, Ekot, Ekot, SVT, dn.se, SVT, Arbetet, Kollega, Tidningen Vision, Kollega

Andra som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Veronica Palm, Markus Mattila, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Susanna Holzer

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Att FAS-3 finns är acepterat beror på att det är ett utmärkt sätt snylta på andras bekostnad.
  Företagare som får 5000kr/ mån och skrattar glatt när de går till banken.
  I gengäld utförsäkras sjuka, arbetslösa blir bestulna på sitt ägande och tvingas jobba för socialbidragsstöd.

  Kort sagt man blir förbannad hur man systematiskt kan lägga upp en politik där målet är att nyttja andra människor fritt.

  Finns inget annat mål anser jag att de som beslutat om sådant ska målet vara att sätta dem i livstids fängelse. För i bakvattnet av denna människobehandling tar man livsgnistan av folk och det driver många till självmord eller i bästa fall depression hela livet.

  Hur kan detta förekomma i Sverige år 2013, Jo för att vi har en mycket farlig man som statsminister, som finansminister och en halvkriminell socialförsäkringsminister.
  Det vilar en slags dimma av halvkriminella ministrar från främst den moderata sidan.
  Kort sagt mycket onda människor som får sin tillfredställelse genom att slå mot svaga grupper.

  De snälla svaga grupperna är för snälla.
  Mer Brasilienvarianter önskas där folk samlar sig för protest mot ligister till regim.,

 2. Oppositionen sover!

  När ska sossarna vakna på RIKTIGT? Man säger att man ska ”befria människor ur Fas 3” om man kommer till makten, men Fas 3 och hela Jobb och utvecklingsgarantin är ju egentligen ett brott mot mänskliga rättigheter… Subventionerade anställningar påverkar också att Fas 3 finns. Eftersom subventionerade anställningar gjort att arbetslösa inte fått ny a-kasseperiod igen och således fastnar i Jobb och utvecklingsgarantin. Förr fanns ALU som utförsäkrade kunde ta i 5 månader, som gav ny a-kasseperiod. Men märk väl: Många blev anställda efter det på platsen i stället, eftersom arbetsgivaren hamnade på ”pottan”. Det gjorde att den ALU-arbetande blev ”ovärderlig, eftersom arbetsgivaren inte fick mer pengar av staten och blev tvungen att antälla utan subventioner. Jag vet vad jag talar om! Sossarna som är mitt eget parti måste vakna!

  • Oppositionen sover!

   Fortsättning på mitt inlägg: Läs ”Yrkesfolk för arbete” .s egen oberoende undersökning om Fas 3 och hanteringen av de arbetslösa. Gå in på: http://www.yrkesfolkforarbete.se/

   Bli dock inte förvånad.För det är inte vi arberslösa som vet hur det är!

%d bloggare gillar detta: