Hårdare regler för privatvården


Sten kontemplerar över offentlig verksamhet.

Det finns ju ett talesätt som säger att syndaren ska vakna sent. Talesättet känns relevant när det moderata finansborgarrådet (i Stockholm) Sten Nordin medger att allianspartierna har sålt ut verksamheter för billigt.

Det har ju rapporterats tidigare att de borgerliga partiföreträdarna i Stockholm (och andra kommuner runt den stora staden) slumpat bort tidigare offentligt ägd och driven verksamhet för nästan inga pengar alls. Sten Nordin säger till DN att …

… det har aldrig funnits något syfte från vår sida att sälja billigt och låta företag göra ”klipp”. Syftet har varit att ge personal möjlighet att starta egna företag och bidra till utvecklingen av välfärd och valfrihet

Jag vet inte om de borgerliga partiernas företrädare i Stockholm är ovanligt godtrogna och överseende personer eller om det enbart handlat om att tvinga fram ett systemskifte. Oavsett vilket har man förskingrat egendom som skapats genom politiska beslut och med allmänna medel.

När jag sedan läser att Moderaterna i huvudstaden får stöd av Kent Persson (partisekreterare) förstår man att denna vändning har skett under galgen. Det handlar enbart om en anpassning till rådande opinionsläge – inte en förändring av åsikt.

Moderaterna är uppenbart satta under press i frågan kring den offentliga välfärden. Socialdemokraterna har gått i genom en process för att forma sin politik i denna fråga. Socialdemokraterna ligger idag närmare befolkningens syn på organiseringen av den offentliga välfärden än vad Moderaterna gör.

Stefan Löfven kan därför med självförtroende gå på offensiven i denna fråga.

Länkar: SVT, Ekot, dn.se, Aftonbladet ledare, dagens arena, SvD, di.se, SVT, SvD, dn.se, ka.se

Fler som skrivit: Peter Johansson, Monica Green, Alliansfritt Sverige, Badlands Hyena

Industribloggare: Carola Andersson, Leine Johansson, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 18 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Jag tycker det är dåligt att det inte las ner mer tid innan avknoppningen skedde. Det hade inte kostat många kronor att få en riktig företagsvärdering på plats innan en avknoppning så att det inte hade blivit så otroligt stor skillnad mellan vad vi skattebetalare fick visavi läkarna vid sin försäljning.

    Andra sidan av myntet är ju förstås att läkarna antagligen varit med och bidragit till en kraftig värdeökning på företaget genom sina nya incitament som ägare. Detta parallellt med att värderingen på sjukvårdsbolag ökat kraftigt under perioden…

    Därför är det svårt att veta exakt.

%d bloggare gillar detta: