Sätt stopp för Arbetsförmedlingens “lekstuga”


Tidningen Dagens Arbete har publicerat ett brev från en före detta SAAB-arbetare. Han berättar i sitt brev om hur han uppfattat den ”hjälp” han fått från Arbetsförmedlingen i Trollhättan. Det är verkligen ingen vacker bild som den anonyme arbetslöse personen målar upp.

Arbetsförmedlingen beskrivs mest som en myndighet som gör väldigt litet för att hjälpa de arbetslösa under tiden som arbetslös med ersättning från a-kassan. Man ska löpande avrapportera hur man har sökt arbeten. Handläggaren från Arbetsförmedlingen träffar man väldigt sällan. Kommer man inte till mötet hotas man med indragen eller nedsatt arbetslöshetsersättning.

Tonen från den statliga myndigheten synes mest vara av sorten att göra som man är ålagd – annars …! Det känns inte som ett förhållande där man med respekt för den enskilde arbetslöse tillsammans försöker hitta lösningar för att öka möjligheten till arbete. Ej heller verkar det som om arbetet sköts särskilt professionellt. I brevet sägs att …

När det gäller utbildningar så sitter handläggarna och “googlar” på nätet. För det mesta hittar dom inga utbildningar som passar. Om Arbetsförmedlingen hade haft lite intresse i oss arbetslösa så hade dom skapat en databas där alla skolor kunde slå in var och när utbildningar startar i hela Sverige.

Dom enstaka jobbförslag man får hemskickade och som dom föreslår att man ska söka är alltid fel då man varken har rätt utbildning eller erfarenhet. Rekordet var när vi fd Saabare skrevs in hos Arbetsförmedlingen och en kompis till mig blev beordrad att söka 10 jobb som handläggaren “matchat” fram. Kompisen hade inte rätt utbildning för något av dessa 10 jobbförslag.

Brevet beskriver en myndighet vars uppgift i första hand är att disciplinera de arbetslösa och medelst piska se till att de är aktivt arbetssökande. Gör man inte som man ska riskerar man att få lägre ersättning (eller utebliven sådan) från sin a-kassa. Brevskrivaren beskriver den verklighet som blivit ett resultat av den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik. Denna politik ser de arbetslösa som vore det deras eget fel att de är arbetslösa.

Det finns dock ingen anledning att allt för hårt skylla på Arbetsförmedlingens handläggare. De utför endast det uppdrag som ålagts dem från den svenska regeringen. Arbetsförmedlingens arbete består idag mindre av att förmedla arbeten till arbetslösa. Det handlar mer om att kontrollera de arbetslösas aktiviteter som arbetssökande.

Länkar: da.se, da.se, da.se, DA ledare, Aftonbladet ledare

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 11 kommentarer.

 1. Som jag tidigare sagt denna regering vill ha massor arbetslösa.
  Därmed kan man skapa löner som är så låga så det blir jämförbart med socialbidrag.
  Vårt statsminister är lika ond som hitler.
  Det är bara en modern form av politik att förtrycka förfölja och skicka dem i arbetsläger.
  d.v.s FAS-3

 2. Ser att Bert ovan i sedvanlig tradition stiger över gränsen, en typisk socialist, socialister är liksom nazister, fascister, kommunister och religiösa fundamentalister farliga människor som inte ska ha makt över andra.

  • Göran Johansson

   … och Jonny Disenfeldt är föredömligt saklig och nyanserad i sin argumentation.

 3. Mikael Metzler

  I sakfrågan finns en del att invända. Att låta en anonym insändare dömma ut hela avsändare är magstarkt.
  Nej, det fungerar inte som insändaren försöker göra sken utav på Arbetsförmedlingen. Den data bas för exempelvis utbildningar exiaterar i allra högsta grad. Det finns idag ett antal söksätt som gör att det tar ett par sekunder med rätt inmatning dock, att hitta en utbildning. Men, det kräver ett samspel med den arbetssökande. Annars fungerar ingen matchning i världen. Arbetsförmedlingen har en myndighetsfunktion visavi den som uppbär a-kassa i synnerhet. Så har det varit även på socialdemokratins tid. Eller hur Göran? Det här är en utveckling som började redan på 90-talet. Det finns mycket att säga om af, men att ta ett anonymt brev som utgångpunkt är noll trovärdighet.

 4. Ser att Göran Johansson inte har några invändningar mot Bert’s inlägg ovan, helt förväntat (tyvärr).

 5. Jonny Disenfeldt skriver: ”socialister är liksom nazister, fascister, kommunister och religiösa fundamentalister farliga människor som inte ska ha makt över andra.”

  Jag håller faktisk med dig i den åsikten.
  Allt kan missbrukas, se bara på Kina USA de klappar lätt varann på axelt fast det ena är extremt höger och det andra kommunistiskt. När pengar är målet kan politiskata ledare missbruka sin ställning oavsett parti.

  Den Socialism som fördes i Sverige den har alltid varit god.
  Trots att den aldrig blev perfekt så var målsättnigen hela tiden god.
  Man vill nå det jämlika Samhället.

  Men vad hände sedan Alliansen skulle leka arbetarparti, Tage Erlander ,
  förbättra välfärden för Sverige. och folk skulle få mer i plånboken speciellt de lägre avlönade.

  Har Disenfelt tänkt på det, Man skulle ju föra en socialistisk politik, värna
  arbetslinjen och förändra för de sjuka liksom de arbetslösa, skapa jobbgarantier o.s.v

  Men vad blev effekten.

  Kort sagt det är språket vi måste ha koll på, det är vad orden betyder som vi måste granska,. Reinfeldt var viktig med att före valet 2006 tala med en retorik som gav intryck av att han talade sanning, där han skuldbela vissa utvalda grupper i Samhället som han därmed med lätthet kunde genomföra reformer som slog mot dessa. Att han var vårdslös med sannigen ignorerade folket, Men idag börjar folket vakna .
  Vad sas och vad blev effekten.
  Vad betydde arbetarpartiet, Ja det betydde egentligen en form av samma politik som stalin förde, Slå mot arbetarfolket om de blev sjuka eller arbetslösa, Utförsäkra 70 000 göra 150 000 utan a-kassa samt att man drev människor till självmord när man utförsäkrade dem.

  Media har skrivit tusentals artiklar om människor som blivit behandlade som nåt katten släpat in av den borgeliga regimen när de abrubt utförsäkrats.
  Eller när man hänsynslöst använder människor i arbetslöger kallat FAS-3
  Man hånar de arbetslösa genom att vifta med 5000kr/ mån till arbetsgivaren framför de arbetslösas ögon som man dessutom tagit från dessa.

  Så Alliansen är en borgelig högerextrem samling med ministrar med märkliga bakgrunder och där man försöker tala ett språk precis som om man vore Sosse.

  Så viist Disenfeldts jämförelse är helt korrekt. Allt kan missbrukas.

 6. Bert ovan skriver : ”Vårt statsminister är lika ond som hitler.” … , en retorik som inte hör hemma hos demokrater, alltså precis om JAG skrev, ”socialister är liksom nazister, fascister, kommunister och religiösa fundamentalister farliga människor som inte ska ha makt över andra.”

  Godheten i socialdemokratins politik finns liksom i alliansens politik. Dåliga sidor av politik likaså oavsett färg på regering. Socialdemokratin har sin mörka sidor som Bert tycks glömma, t.ex 150 000 fler förtidspensionerade av förra S-regeringen som tvingades leva i ett utanförskap som ledde till mångfaldigad risk till förtida död, beskattning v näringsidkare till mer än 100%, IB affär och illegal monitorering av kommunister, media censur och motstånd mot privat radio och TV, tvångsanslutning till partiet etc etc . Politiker oavsett färg är människor och har samma styrkor och svagheter som alla andra, de vill väl men ibland blir det fel.

  Att påstå som du gör att vår statsminister är ond och jämförbar med Hitler etc visar bara att du inte är en demokrat.

  • Göran Johansson

   Jag vet inte var Bert står politiskt. Men att kategorisera politiska rörelser grundat på enskilda personers egna uttalanden är ju ganska andefattigt. Socialdemokraternas värderingar fastställs av partikongressen.

  • Ser att Göran Johansson ånyo inte har några invändningar mot Bert’s inlägg ovan där han skriver ”Vårt statsminister är lika ond som hitler.” . Är jag förvånad ? Nej.

   Socialism, kommunism, fascism, nazism och religiös fundamentalism är ideologier som leder till avskyvärda diktaturer, det har historien visat och det borde Göran J vara medveten om. Det är verkligheten de senaste hundra åren som ligger bakom mitt uttalande. Sverige är inte och har aldrig varit en socialistisk stat.

   Vilka värderingar Göran J har när han inte ens reagerar på Berts ”Vårt statsminister är lika ond som hitler.” undrar man. De känns inte socialdemokratiska.

  • Göran Johansson

   Värderingar bedöms efter egna uttalanden och handlingar. Det är minsann inte alltid jag reagerar på kommentarer. Det betyder inte att jag vare sig delar eller motsätter mig framförda åsikter. Det är minsann inte alltid jag brytt mig om att svara på Jonny Disenfeldts kommentarer heller. Det betyder inte att delar det sagda.

 7. Jag noterar att Göran J inte reagerat på att Bert skriver ”Vårt statsminister är lika ond som hitler.” på Göran’s egen blogg, det finner jag rätt talande.

  Istället anklagas jag för att vara osaklig och onyanserad …

%d bloggare gillar detta: