Anställ utlandsfödda för att öka exporten


Magnus Lodefalk, doktor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Örebro, har tillsammans med Andreas Hatzigeorgiou, Lunds universitet, granskat om det finns en koppling mellan de anställdas ursprung och möjligheterna till export.

De har studerat 12.000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 hade handelsrelationer med 176 länder. År för år har exporten sedan jämförts med antalet anställda och varifrån de kommer. Undersökningen omfattar 600.000 heltidsanställda, varav 12 % är utlandsfödda. Det verkar, enligt studien, vara viktigt för företagen med en hög andel av anställda som är utrikes födda. Magnus Lodefalk säger att …

Vi ser att företagen i större utsträckning börjar handla med de anställdas hemland än tidigare. Så de anställda som är utlandsfödda verkar bidra till att företagen internationaliseras.

Små och medelstora företag som vill handla med andra länder verkar ha mest att vinna på att anställa utlandsfödda personer. Studien säger att exporten ökar med 0,9 % för varje ytterligare anställd som ett företag anställer.

Det är en intressant studie som genomförts även om resultaten kanske inte är helt säkerställda. Enligt rapportförfattarna behövs det fler studier på området. Men det låter ju inte helt orimligt att möjligheten till export ökar om man anställer personer med kunskaper om andra länder och hur man ska agera som ett svenskt företag där.

Det vore kanske läge att satsa på att utbilda fler utrikes födda i syftet att hjälpa svenska företag att öka sin export?

Länkar: SvD, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Det viktiga är att fler från utlandet kommer hit och jobbar, Det är även viktigt att fler jobbar till 67 eller gärna till 75.Det är även viktigt att istället för att anställa fler inom vården att de som har jobb får jobba semestrar och på det få dubbel lön.
  Men framförallt är det viktigt att se till att högstadie och gymnasieelever inte får några sommarjobba av kommunen.
  Det är även viktigt att ta chansen när folk blir arbetslösa att sätta dem i FAS-3 så arbetsgivaren får 5000kr/ mån för varje. Det är ännu viktigare att utförsäkra sjuka, arbetslösa låta dem jobba gratis så det primära målet kan nås.
  Nämligen så stora klyftor som möjligt då kan fängelser privatiseras och därmed kan man från dessa privata fängelser av en del av vinsten lobba för hårdare tag mot sjuka, arbetslösa, så man kan fängsla dessa. och den vägen nyttja dem gratis hos företag.,

  Om sedan effekten blir som tänkt kanske drömsamhället kan skapas. Där ex.MS 13 kan bestämma och skapa sina egna lagar.
  kolla gärna det programmet:
  http://www.tv4.se/ms13-franchise-i-v%C3%A5ld

  Med den politik som idag förs i Sverige är vi helt klart på väg dit.
  Så jobba på.

 2. Det kommer nog att ta tid när vi f.n tar emot invandrare som inte ens kan läsa och skriva innan de kan bidra till exportintäkter.

 3. Detta betyder med automatik att företag som tillverkar saker som säljs till svenskar därmed enbart bör anställa Svenska arbetare.
  Detta betyder t.ex. inom vården att patienter som är Svenskar bör få en Svenskfödd läkare och svenskfödd sjuksköterka o.s.v
  Eller inom heltjänsten där bör i så fall enbart Svenskar för Svenskar anställas.

  Tillverkar vi bilar som säljs globalt bör arbetsstyrkan ha representanter från varje Land försäljnigen går till som anställda.

  Kort sagt tror ni på en sådan där undersökning då visar det än en gång hur defintionsmässigt korkade arbetstagarna är.

  Självklart har denna undersökning ett syfte.
  Fatta det, Allt är väl uträknat för att dupera folket

%d bloggare gillar detta: