(V)ill inte kompromissa före valet


Kompisar?

Sveriges Television rapporterar att Vänsterpartiets (VP) medlemmar vill att partiet ingår i en trepartiregering tillsammans med Miljöpartiet (MP) och Socialdemokraterna (S).

Tydligen ska den enkät som partiledningen genomfört också säga att medlemmarna ska bedriva valrörelsen själva och inte ingå i någon valallians. Jonas Sjöstedt säger att …

Våra medlemmar vill att vi ska gå fram som ett eget parti. Man vill inte att vi ska kompromissa i alla frågor före valet.

Jag antar att partiledningen vill pejla läget bland Vänsterpartiets aktiva i frågan om en kommande regeringsbildning. Samtidigt får man ju en känsla av att partiet har valt att bekantgöra undersökningen som en signal till Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jonas Sjöstedt har ju i samband med de önskade regeringskamraternas partikongresser signalerat sin vilja att tillsammans med dem bilda regering.

Vänsterpartiets inviter känns dock något desperata och präglade av en viss övergivenhet. För socialdemokraterna är det uppenbart att det experiment som de tre röd-gröna partierna genomförde i valet 2010 inte kommer att återupprepas. Valmanskåren ratade väldigt tydligt den ”alliansen”. De tre partierna kommer alldeles säkert att gå fram med enbart egna valprogram.

Det som kan ske är att (S) och (MP) genomför gemensamma debattutspel. Inriktningen kan mycket väl vara att (MP) och (S) blir till ett informellt regeringsalternativ. Det är förmodligen ett samarbete som har större möjligheter att accepteras av opinionen. De två partierna har vidare större möjligheter att, i händelse av en valförlust för de borgerliga partierna, bilda regering – blocköverskridande eller ej.

(VP) har betydligt färre alternativ. Det enda de kan göra är att hota med/lova att man inte kommer att släppa fram ”borgerliga partier i regeringsställning.”

Länkar: SVT, dn.se , SvD, di.se, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Ola Möller

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Ja, Fridolin tror ju att han ska bli statsminister. Åtminstone uttalar han sig. Han försöker ge sken av att det finns en hemlig uppgörelse mellan S och Mp om att de två partierna ska bilda regering, eventuellt tillsammans med ett tredje part. Detta fulspel av Fridolin leder till minskat väljarstöd för S, och ökat väljarstöd för Mp och Sd. Det kan också leda till sympatiröstning på V.

  • Göran Johansson

   Jag tror att valet 2014 kommer att innebära att den borgerliga alliansen kommer att få minskat väljarstöd. Det innebär en möjlighet för (S) och (MP) att bilda regering.

 2. Men Jonas Sjöstedt har ju redan tingat plats i en rödgrön regering så det är väl bara för Löfvén att acceptera var skåpet ska stå? Att det inte är så särskilt smakligt för stora delar av – framför allt mittenväljarna – är väl en smäll han får ta?

  ”Vi förordar en rödgrön regering, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I en sådan regering kan och vill vi delta”, säger Jonas Sjöstedt till SvD.

  För att travestera det språkbruk som bland annat Martin Moberg brukar använda så får vi då en kommunistledd minoritetsregering?

 3. Peter Weideryd i Tro och Solidaritet är ju beredd att göra vad som helst för att få muslimska väljare – så varför inte ett tvångsäktenskap som ett led i anpassningen?

  • Göran Johansson

   Nu vet jag inte vad det ena har med det andra att göra. Vänsterpartiet är inte det första alternativet i någon regeringsbildning.

%d bloggare gillar detta: