Om ökande förmögenhetsklyftor


Aftonbladet har, med inspiration från USA,  låtit United Minds fråga 1.000 svenskar om hur de tror och hur de vill att förmögenheter ska vara fördelade. Sedan har man jämfört svaren med den krassa verkligheten. Aftonbladet sammanfattar resultaten i följande punkter:

  • Svenskarna vill att den rikaste femtedelen ska äga 25 procent, medan den fattigaste femtedelen ska äga 15 procent av förmögen­heten.
  • Svenskarna tror att den rikaste femtedelen i verkligheten äger 38 procent, och den fattigaste femte­delen 10 procent.
  • Sanningen är att den rikaste femtedelen äger 87 procent av nettoförmögenheten. Den fattigaste femtedelen äger ingenting, utan har enbart skulder.

Aftonbladets undersökning bygger på statistik från SCB gällande inkomståret 2007 – det sista året med förmögenhetsskatt. Sedan dess mäter eller registrerar ingen myndighet förmögenhetsutvecklingen i Sverige. Ingen kan därför med säkerhet visa hur utvecklingen har sett ut sedan dess. Men med tanke på att vi har ett skattesystem som, framför allt, har gynnat dem med de högsta inkomsterna är det väl låga odds på att gissa att utvecklingen har lett till fortsatt ökande förmögenhetsklyftor.

Det intressanta med denna undersökning är att den borgerliga regeringen bedriver en politik som gynnar en utveckling som svenska folket egentligen inte önskar. Det är också intressant att se hur stor skillnaden är mellan vad de tillfrågade tror om verkligheten och hur det faktiskt är.

Här borde ju den politiska kampen ske i det kommande valet. Att beskriva hur dagens Sverige har blivit och hur man vill ha en annan utveckling till ett mer jämlikt samhälle.

Länkar: Aftonbladet, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om ökande förmögenhetsklyftor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: