Invandring en samhällsekonomisk vinst


OECD har granskat hur samhällsekonomin påverkas av invandringen i 27 granskade länder. De har funnit att i 26 av de 27 länderna betalar invandrare mer i skatter och avgifter än vad länderna betalar i socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice.

Den genomsnittliga vinsten för länderna är 3.000 € per år (26.000 kronor) och hushåll. Även i Sverige innebär invandringen en samhällsekonomisk vinst för samhället.

Rapporten baseras på uppgifter för åren 2007-09 (före finanskrisen). Enligt OECD innebar lågkonjunkturen att invandrarhushållens bidrag till samhället minskade. Denna utveckling var inte gemensam för alla länder. I några länder ökade invandrarhushållens bidrag till de länder de var bosatta i. I Sverige ledde lågkonjunkturen till att invandrares bidrag till samhället ökade med motsvarande 800 €.

Det är onekligen en intressant rapport som OECD har producerat. Många personer är ju övertygade om att invandring enbart innebär kostnader för det samhälle de kommer till. Rapporten visar väl att även invandrare vill arbeta och tjäna pengar. De söker sig inte primärt till den rika världen för att leva på bidrag. De vill skapa ett bättre liv för sig själva och sina barn.

Ingen borde väl egentligen bli förvånad över OECD:s resultat. Ju fler i ett samhälle som arbetar desto högre blir den samhällsekonomiska vinsten.

Länkar: dn.se, SvD, SVT

Fler som skrivit: Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 juni, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. i.o.m invandring gynnar näringsliv, kapitalism men där svenskar i svag ställning får betala priset så förvånar inte denna rapport.
  Den är självklart vinklad för att gynna beställaren.
  Idag är det en hopplöst vårdslöshet med sannigen i samhället.
  Varken a-kassan eller sjukförsäkring skulle varit förstörd om inte
  vårdslösheten med sannigen gett upphov till att man lyckades dupera folket om att
  förstöra den är det enda rätta.
  Svaga grupper är idag chanslösa, t.o.m arbetstagarna är i beroendeställning och
  är maktlösa.

  Minns hur det skanderades om att förtidspensioneringarna skulle börja kosta så mycket så
  inkomstskatten skulle bli 100%
  Den typen av påståenden reagerar folket på därmed kan man fortsätta trampa på svaga grupper tills man gjort dessa helt maktlösa.

  Människan är som råtter det talas allmänt om att vi måste bli fler.
  och fler brukar både Råttor och harar bli.
  Sedan kommer pesten och tar bort 90% av dem.

  Nåt liknande kommer även ske med mänskligheten.
  Frågan är inte om utan när.

 2. Med statistik kan man hitta på vad som helst det bästa är ju att påstå saker för att tro att man bevisar att någon har fel när det inte är så, i detta fall bedriver ekonomer politiker och annat löst folk 14 dagars ekonomi detta är en katastrof , att en hel generation har tappat fotfäste bryr man sig inte om, man skiter fullständigt i befolkningen som redan finns här och som man sätter in i vuxendagis med miniersättning man inporterar arbetslöshet,detta påstående undrar jag vad man fått i ersättning för att rapportera, att det förekommer någon form av mygel är helt klart. om detta skulle ge en vinst måste det betyda att dom som kommer hit har en förmögenhet med sig eller får pengar hemmifrån det kanske är så att det är bara dom rika som kommer hit då behöver dom inte kosta en krona så är det kanske?

 3. Anders Nilsson

  Studien blandar samman flera generationer av invandrare och skiljer inte mellan
  EU-medborgare och andra. En norsk studie visar att varje invandrad icke-EU-med-
  borgare kostar samhället 4 mkr. Vinsten uppkommer i ”basmodellen” som t o m
  forskarna själva inte tror på. Rätt siffra för Sverige är minus 0.57% Kvarstår faktum
  att förvärvsfrekvensen bland invandrare är 55% ca. Välfärden förutsätter att den
  ligger strax under 80% Se Ekbergs undersökning. Lita inte på journalister.

 4. Har I UK har det visat sig att invandingen kostar massor harav regeringens beslut att minska invandringen med 90% och skara hart I den sociala valfarden. Det har namligen visat sig att en majoritet av invandringen de senaste 10 aren varit av typen bidrags-turister.

  Tyskland har précis kommit pa detsamma och skall besluta hur man skall mota de enorma kostnaderna invandringen dar.

 5. Anders Nilsson

  De uppgifter som cirkulerar i Sveri ge är ju inte OECD-ekonomernas material utan
  fr a DN:s vilseledande tolkning av dem. Svenska journalister tillåter endast
  positiva nyheter om invandringen. Husby och liknande är klassproblem.

 6. Johnny Karlsson

  Det är många kommentatorer som gått på denna OECD-rapport som etablerade media misstolkat med vilje och säger att invandringen är lönsam. Endast invandring av höginkomsttagare är lönsam, dvs de som betalar mer skatt än de får tillbaka i välfärd. Det är främst europeiska och nordamerikanska invandrare som hamnar i den kategorin, riktiga arbetskraftsinvandrare med hög kompetens och utbildning från ett västland. Utomeuropeisk invandring, främst från Afrika och Mellan Östern är inte lönsam utan en stor utgift och utgörs av fattiga outbildade människor från tredje världen som slänger sitt pass och begär asyl och får det och lever gott på bidrag och svartarbete. Jämför man med seriösa undersökningar så handlar det om 100-tals miljarder i nettokostnader för invandringen och vi skulle kunna hjälpa 100 gånger fler för samma kostnad i närområdet. Bättre att hjälpa 100 afrikaner i Afrika än 1 afrikan i Sverige för samma kostnad.

  Det är avskyvärt av våra journalister i etablerad media (DN och SvD) helt enkelt ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet, allt för att vilseleda och propagera för den sjuka multikulturalismen, vår tids kommunism som alla måste hylla annars stämplas man som rasist av de politiskt korrekta. En sjuk ideologi som etablissemanget försöker trycka ner i halsen på svenska folket och alla folk i västvärlden, men inte i Asien, Japan, Sydkorea, Taiwan klarar sig utomordentligt väl på världsmarknaden trots att man bara har knappt 1% utlandsfödda, propagandisterna i väst säger att vi måste ha fattiga afrikaner och araber i väst för att lyckas med exporten, ännu en stinkande lögn av etablissemanget.

 7. Leif Andersson

  Känns helt fel att bunta ihop individer där en viss del består av högutbildade specialister medan andra inte ens har utbildning motsvarande svensk grundskola och kalla dessa ”invandrare”. Självklart bör redovisning ske uppdelat i grupperna ”arbetskraftsinvandrare utanför EU/EES”, ”invandrare inom EU/EES”, ”Invandrare utanför EU/EES” samt ”kvotflyktingar”. Detta ger en mycket bättre bild av vilken invandring som är lönsam respektive inte.

%d bloggare gillar detta: