De fristående skolorna är generösast med betygen


Svenska Dagbladet rapporterar att de ”fristående” friskolorna är mest generösa med att ge betyg och att rätta de nationella proven för sina elever. Jonas Vlachos, skolforskare och nationalekonom vid Stockholms universitet, säger att …

Det är de fristående skolorna som är generösast med betygen, sett till just relationen mellan betyg och resultat på de nationella proven. Inom samtliga 15 ämnesprov som Skolverket listar, ger de fristående gymnasieskolorna en högre andel överbetyg (jämfört med resultaten på just nationella prov) än de kommunala.

Dessutom visar den omrättning som gjorts av nationella prov att de fristående skolorna rättar mer generöst.

Jonas funderar vidare över varför friskolorna verkar vara mer generösa i sina bedömningar. Han säger att …

Det finns ju starka incitament för alla typer av skolor att generera vad som på pappret är goda kunskapsresultat. Och den enklaste och billigaste vägen att göra det är att rätta proven generöst och att sätta höga betyg. Det är en enorm spridning mellan skolor hur man sätter betyg i förhållande till nationella prov.

Jonas är ju inte den förste som menar att skolorna, i sin konkurrens efter elever, verkar för en högre betygssättning för sina elever än vad deras resultat kanske förtjänar. Det är väl heller inget att förvånas över. Det är klart att skolor som kan visa på goda betygsresultat lockar fler elever och familjer.

Problemet är ju bara det att en sådan kortsiktig metod kan skada eleven på lång sikt. Vill vi höja kunskapsnivån bland alla elever gäller det ju att värdera kunskapsnivån på ett korrekt sätt.

Den svenska skolan står verkligen inför ett vägval – att kortsiktigt premiera skolföretag eller att ge all elever en god utbildning.

Länkar: SvD, vlt.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 juni, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De fristående skolorna är generösast med betygen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: