Hwad vilja Ulf Kristersson?


20130611-224006.jpg
I slutet av förra veckan blev det bekant att huvudsekreteraren i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, Irene Wennemo, begärt att få frånträda uppdraget. Irenes hemställan beviljades nådigt av socialförsäkringsministern.

Bakgrunden handlar om att Irene Wennemo hade bekantgjort att hon kandiderar till posten som ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Den borgerliga regeringen markerade att man inte önskade en så tydligt partipolitiskt engagerad person som huvudsekreterare. Därmed blev Irenes position omöjlig.

I en ledare i Aftonbladet går Karin Pettersson till storms för det sätt på vilket regeringen avpoletterade Irene Wennemo. Karin spekulerar även i det bakomliggande syftet för regeringens handlande i denna fråga.

Karin menar helt enkelt att Moderaterna inte vill ha en diskussion om a-kassan i den kommande valrörelsen. En anledning till det är att Irene Wennemo ställt sig positiv till det utkast till en arbetslöshetsförsäkring som TCO lagt fram.

Jag kan ju inte veta vilka motiv som Ulf Kristersson hade för att verka för att Irene Wennemo skulle lämna sitt uppdrag. Men visst har Karin Pettersson en poäng i det hon skriver i Aftonbladet. Irene Wennemo plockades med öppna ögon från LO. LO kan säkert anklagas för mycket men man har verkligen inte hemlighållit sin nära koppling till det socialdemokratiska partiet.

Att då hävda att ett eventuellt ordförandeskap i det socialdemokratiska kvinnoförbundet skulle innebära ett problem känns märkligt. Det går inte att undvika att misstänka att Irene Wennemo drev utredningen i en riktning som Moderaterna inte önskade. Nu hittade man en anledning för att avsätta den drivande huvudsekreteraren. Jag delar den uppfattning som Karin uttrycker när hon skriver att …

Vad det handlar om är ett missbruk av regerings­makten i syfte att kontrollera det offentliga samtal­et. Moderaterna vet att de ­förlorar på en diskussion där människors trygghet och sociala skyddsnät står i centrum, alltså vill man inte att socialförsäkringsutredningen ska föra upp de frågorna på dagordningen.

Länkar: Aftonbladet ledare, dn.se, dn.se, Ekot, SvD, SVT, Arbetet

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 juni, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Hwad vilja Ulf Kristersson?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: