Många misslyckas i skolan


Enligt officiell statistik har Sverige en väldigt hög ungdomsarbetslöshet (kring 27 %). Detta tal är betydligt högre än för jämförbara länder. Det är det högsta om man jämför med Sveriges nordiska grannländer. Det finns dock de som påpekar att denna officiella siffra är uppblåst.

SCB visar i en särskild rapport att 7,5 % av de unga i åldern 15-24 års ålder vare sig arbetade eller studerade. Rapporten visar att för 20-24-åringarna var 10,7 % arbetslösa. För 15-19-åringar var motsvarande siffra 4,2 %.

I samband med att SCB presenterade sin rapport påpekades att debattklimatet kring ungdomars arbetslöshet kan slå fel beroende på vilka siffror man väljer att lyfta fram. Allianspartierna hade innan de tillträde regeringsmakten 2006 intresse av att lyfta fram höga siffror för arbetslösheten. På samma sätt kritiseras idag den borgerliga regeringen från oppositionen för att man inte lyckats bekämpa arbetslösheten med de metoder man valt.

Det är väldigt tydligt att subventionerade sociala avgifter och halverad restaurangmoms inte har varit verksamma som metoder för att minska ungdomars arbetslöshet. De ungdomar som har svårast att få arbete är de som har lämnat gymnasieskolan utan fullständiga betyg. Anna Broman (SCB),  som har skrivit rapporten, säger att …

De höga svenska siffrorna för ungdomsarbetslösheten har i huvudsak två orsaker: att vi inte har ett system med betalda lärlingsplatser och att studiemedlen inte betalas ut under årets alla månader. Länder med lärlingssystem som Tyskland och Österrike har betydligt färre ungdomar som räknas som arbetslösa. I dessa två länder – liksom i Danmark och Storbritannien – får studenterna dessutom studiemedel även på sommaren, vilket begränsar deras behov av att söka tillfälliga jobb.

Socialdemokraterna föreslår att man avvecklar subventionen av de sociala avgifterna och i stället använder dessa medel på satsningar i skolan. Inriktningen måste vara att hjälpa ungdomar att klara av utbildningen och därmed öka deras möjligheter att skaffa sig en försörjning. Det är förmodligen en mer träffsäker metod att på sikt minska ungdomars arbetslöshet och öka deras chanser till ett arbete.

Det är klart att kampen om statistiken kan slå fel och att man inte ser skogen för alla träden. Även om det ”bara” handlar om 7,5 % av ungdomarna som vare sig arbetar eller studerar så handlar det om väldigt många människor av kött och blod. Det handlar om ungdomar som blir stadigvarande utslagna från arbetsmarknaden. Därför är det bra att SCB på detta vis rensar bland siffrorna. De tydliggör att är viktigare att satsa på mer träffsäkra metoder.

Den borgerliga regeringen har med hänvisning till den höga arbetslösheten för ungdomar lagt sina insatser på generella insatser. De har misslyckats med det föregivna syftet. Det är dags för en annan politik!

Länkar: SVT, SVT, SvD, dn.se, dn.se, TCO-tidningen, Arbetet

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Många misslyckas i skolan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: