Arbetsmarknadspolitiken har urholkats på kvalitet och innehåll


Regeringen har misslyckats!

I onsdags publicerades ett debattinlägg (undertecknat av Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mikael Damberg). De kritiserar i sitt inlägg den borgerliga regeringens bristande arbetsmarknadspolitik.

Under den sittande regeringens tid vid makten har antalet arbetslösa ökat. De långvarigt arbetslösa har tredubblats och omfattar idag omkring 70.000 personer. Trots det stora antalet arbetslösa har svenska arbetsgivare allt svårare att finna arbetssökande med relevant kompetens.

De socialdemokratiska företrädarna kritiserar regeringens sätt att styra Arbetsförmedlingen. Idag satsas allt mindre medel på att utbilda arbetssökande till de områden där det råder brist på sökande. De säger, bland annat, att …

En orsak till utvecklingen är att arbetsmarknadspolitiken har urholkats på kvalitet och innehåll. Antalet platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har under de senaste sex åren nästan halverats, och detta under en period när Sverige har gått igenom en global finanskris.

Nedskärningarna i arbetsmarknadsutbildningarna blir extra problematiska för den allt större gruppen långtidsarbetslösa. Vi har i dag ungefär 70 000 personer som varit arbetslösa i mer än två år.

Debattörerna framhåller att socialdemokraterna vill satsa mer på åtgärder som långsiktigt leder till arbeten. De vill även att Arbetsförmedlingen ska styras på ett sådant sätt så att resurserna kan användas friare och arbetsförmedlarna får utnyttja sin kompetens.

I en replik svarar Hillevi Engström med att misstänkliggöra socialdemokraterna med att de önskar en återgång till att dölja arbetslösa genom diverse olika åtgärder. Hon låtsas därmed inte om att den borgerliga regeringens åtgärder i det avseendet har misslyckats. Med borgerlig politik har stora grupper av människor hamnat utanför arbetsmarknaden.

De socialdemokratiska förslagen pekar på en återgång till en politik då betydligt färre människor var arbetslösa. Med en aktivare arbetsmarknadspolitik är det möjligt att skapa förutsättningar för fler att hitta ett avlönat arbete.

Länkar: DN Debatt, Aftonbladet debatt, DN Debatt, Arbetet, Arbetet, Arbetet

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Arbetsmarknadspolitiken har urholkats på kvalitet och innehåll.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: