Ett tydligt tidens tecken


Under tisdagen presenterade SCB sin stora väljarundersökning. Då SCB har pratat med ett betydligt större antal människor än övriga opinionsmätningar anses denna som den säkraste temperaturmätaren i svensk politik. Undersökningen visar att om riksdagsval hade skett i maj skulle regeringspartierna (C+FP+M+KD) få 40,7 procent av rösterna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle tillsammans få 50,5 procent.

Undersökningen visar att den borgerliga regeringen har stora problem. Kristdemokraternas kräftgång i opinionens ögon fortsätter. (KD) har inte varit över riksdagsspärren sedan undersökningen i november 2010. Centerpartiet ligger en hårsmån över gränsen och visar en vikande trend. Undersökningen för kommande november kan mycket väl innebära att (CP) kommit under riksdagsspärren. Det vi bevittnar är en borgerlig allians under upplösning.

Samtidigt ökar de röd-gröna partiernas andel av väljarstödet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans större än de fyra borgerliga partierna tillsammans.

Hur trevligt det än är att läsa dessa siffror så är det ändå över ett år kvar till valen nästa år. Mycket kan ske innan väljaren står bakom skärmen i vallokalen och funderar över vilka valsedlar man kommer att lägga i de tre kuverten. En valrörelse ska utkämpas innan väljarna får chansen att göra sina val.

Länkar: dagens arena, SvDSvDSvDSvD, dn.se, dn.se, Ekot, SVT, SVT, SvD, Hotellrevyn, dagens arena

Fler som skrivit: Markus Mattila, Ulf Bjereld, Martin Moberg, Johan Westerholm, Roger Jönsson, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 juni, 2013, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett tydligt tidens tecken.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: