Om att kräva sin rätt


Vi kräver en ursäkt och våra pengar tillbaka!

Tidigare i år uttalade sig ILO:s expertkommitté över lex Laval. De fann att den svenska lagstiftningen strider emot ILO:s kärnkonventioner om förenings- och förhandlingsrätt.

Expertkommitténs uppmanade den svenska regeringen att ändra lagstiftningen som begränsar fackliga organisationers möjligheter till stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal med utländska företag.

Kommittén slog fast att strejkrätten inte kan begränsas genom krav på proportionalitet samt att fackföreningar inte kan krävas på skadestånd för strejker som skyddas av internationella konventioner. ILO uppmanar därför den svenska regeringen att kompensera Byggnads ochElektrikerförbundet för de skadestånd de tvingades att betala till företaget Laval.

Från regeringshåll har det inte kommit särskilt många kommentarer kring ILO:s utslag. I ett debattinlägg anmäler Byggnads och Elektrikernas respektive förbundsordförande att de sammanställt en faktura om totalt tre miljoner kronor att sändas till den svenska regeringen. De har även skickat ett öppet brev till samtliga ledamöter i riksdagen.

Jag tror inte att de två förbundsordförandena på allvar inbillar sig att den borgerliga regeringen kommer att vidta de åtgärder som skulle krävas för att betala ”fakturan”. De lär heller inte få några ursäkter för den kritik de fick för sitt ställningstagande för att kräva kollektivavtal.

Det intressanta med ILO:s utslag är om det kommer att få någon som helst inverkan på gällande tolkning av EU:s lagstiftning. Det är trots allt EU-domstolens tolkning av lagstiftningen som ligger till grund för att de två LO-förbunden förlorade den juridiska prövningen.

Länkar: SvD, Lag & Avtal, Byggnadsarbetaren, dagens arena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 juni, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att kräva sin rätt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: