Inga bidrag till tomma stolar


Regeringen föreslår att politiska partier inte ska kunna få bidrag för ”tomma” stolar i kommunernas fullmäktigeförsamlingar.

Bidragen ska användas till att stärka den kommunala demokratin – inte till partiernas aktiviteter på nationell nivå. Pengarna ska vidare endast kunna betalas ut till juridiska personer – inte till enskilda.

De kommunala bidragen ska användas till att underlätta för partiernas förtroendevalda att utföra sina politiska uppdrag. Om de valda ledamöterna har goda möjligheter och stöd för att sätta sig in i de olika politiska frågorna stärks den demokratiska processen. Storleken på de bidrag partierna erhåller bygger på hur många ledamöter som utses i de beslutande församlingarna. Det är i grunden en rimlig ordning. Valutslaget reglerar nivån på de kommunala bidragen.

Samtidigt är det rimligt att partiernas bidrag är grundat på det verkliga antalet ledamöter man har i fullmäktigeförsamlingen. Tomma stolar utan ledamöter ska inte generera några bidrag. Vidare är det fullt rimligt att de kommunala bidragen används för den lokala verksamheten och inte slussas uppåt i partiernas organisationer.

Länkar: Ekot, SVT, SVT, vlt, ekuriren, dn.se, Ekot, Östnytt

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Det är ju märkligt att man under årtionden inte gjort nåt åt detta förrän SD kom in i Riksdagen och i kommuner och landsting…

  2. Anders Nilsson

    Tyskland har inte 2800 ledamöter i förbundsdagen. Varför har Sverige 349?
    När ska detta enorma slöseri med skattemedel avskaffas?

  3. Borde vara självklart! Och jag vill dessutom att även alla blankröster skall betyda tomma stolar. Också blankröstare skall respekteras. Idag får de andra partierna deras mandat vilket inte är riktigt meningen med en blankröstares avsikt.

%d bloggare gillar detta: