Anders Borgs lockbete


I torsdags beslutade regeringen om att lämna en lagrådsremiss gällande att ta bort arbetslöshetsavgiften. Den, så kallade, arbetslöshetsavgiften innebär att medlemmar i arbetslöshetskassor med högre arbetslöshet betalar en högre avgift.

Denna konstruktion har framför allt gjort att LO-förbunden har en högre avgift till sin a-kassa än tjänstemännens. Det har säkert bidragit till att LO-förbunden har haft svårare att hålla uppe organisationsgraden.

Den borgerliga regeringen hoppades att arbetslöshetsavgiften skulle förmå fackliga organisationer med många arbetslösa medlemmar att sänka sina krav på löneökningar. Därmed skulle arbetslösheten minska. Detta samband fungerar ganska dåligt i Sverige då det redan finns en lönebildningsprocess som tar hänsyn till den internationella kostnadsutvecklingen.

I samband med att Fredrik Reinfeldt lanserade begreppet ”jobbpakten” förra sommaren lockade han de fackliga organisationerna med möjligheten att avskaffa arbetslöshetsavgiften. Motkravet var att facken skrev avtal om yrkesintroduktion med sina respektive arbetsgivarorganisationer.

Trots att regeringen nu går vidare med att formulera ett förslag till riksdagen håller man fast vid att avgiften endast tas bort om utfallet av yrkesintroduktionsavtalet för unga faller ut väl.

Detta konstrande av alliansregeringen är mest ett spel för gallerierna. I denna fråga är det regeringens största parti som satsat mest prestige i att finna en åtgärd som kan vara verksam i att få ungdomar i arbete. Det är förstås enerverande att regeringen konstrar på detta sätt.

Jag utgår ifrån att regeringen kommer att avskaffa arbetslöshetsavgiften. Det får gärna ske  under plågsamma åthävor från finansministern. Det kommer endast vara en del av spelet.

Länkar: Expressen, di.se, Arbetet, ka.se

Fler som skrivit: Roger Mörtvik

Industribloggare: Patrik Renfors, Leine Johansson, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 juni, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Anders Borgs lockbete.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: