Om att få slutföra sin utbildning


JB Educations nyligen offentliggjorda beslut att lämna den svenska grundskole- och gymnasiemarknaden har något skakat om försvararna av friskolesystemet.

Det som skett är helt klart besvärande för de partier och politiska företrädare som haft en positiv inställning till friskolereformen. Miljöpartiet har ju medverkat till att genomföra dagens lagstiftning tillsammans med de borgerliga partierna.

Partiet (MP) har trots sin positiva grundsyn insett att förändringar måste till. Miljöpartiets syn idag är att friskoleföretag ska kunna garantera att eleverna får slutföra sin utbildning. Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, säger att …

Vi kräver att den som tar in en gymnasieelev också ska ta ansvar för att den eleven får sin utbildning, ända fram till studenten. Det får inte vara så att plötsligt efter ett styrelsebeslut så ska hundratals elever och lärare gå ut på sommarlov och inte veta vart man ska ta vägen när höstterminen börjar.

Det känns rimligt att de företag som bedriver verksamhet inom gymnasieskolan måste kunna garantera eleverna att få slutföra sin utbildning. Någon typ av försäkring eller avsättning av ekonomiska medel känns rimlig. Svårigheterna är förstås hur detta ska se ut och huruvida det är möjligt att finna en politisk lösning av frågan.

Länkar: dn.se, SVT, di.se, Expressen kultur

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att få slutföra sin utbildning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: