Det ska vara enklare att göra rätt för sig


Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) och Liberala ungdomsförbundet (LUF) har tillsammans skrivit en artikel om en reformering av det svenska skattesystemet. Trots att de unga företrädarna för de respektive politiska rörelserna har olika fördelningspolitiska ambitioner ser de nyttan av ett hållbart och översiktligare skattesystem.

De påminner om att Socialdemokraterna och Folkpartiet tillsammans svarade för ”århundradets skattereform” under tidigt 1990-tal. De bärande idéerna i den reformen har sedan dess i hög grad utraderats. SSU och LUF ser tre grundläggande principer bakom ett annat skattesystem:

 • Skattereformen ska som helhet främja arbete och tillväxt.
 • Skattereformen ska ha små fördelningspolitiska effekter och vara fullt finansierad.
 • Skattereformen ska i huvudsak ha karaktären att enhetligare skattesatser nås genom avskaffande av avdrag och subventioner.

De säger vidare att …

Utifrån dessa tre utgångspunkter har vi gemensamt skisserat ett exempel på hur en skattereform kan se ut. Det handlar om ett nytt inkomstskattesystem där jobbskatteavdraget avvecklas mot sänkta marginalskatter, en likformig kapitalbeskattning, mer enhetlig moms samt en konsekvent arbetsgivaravgift.

Tillsammans med höjda klimatskatter kan vi därmed skapa förutsättningar för fler jobb utan att försämra skattesystemets fördelningspolitiska effekt.

Det är verkligen ett angeläget inlägg i debatten om det svenska skattesystemet som företrädarna för SSU och LUF levererar. De lever upp till de grundläggande principerna bakom den så kortlivade historiska skattereformen från det tidiga 1990-talet. I detta fall visar de unga politiska företrädarna en större mognad än sina moderpartier.

Dagens skattediskussion har blivit fastlåst i en tävlan i att visa störst ekonomiskt ansvarstagande. Moderaterna ser ett femte jobbskatteavdrag som en eventuell valvinnare 2014 och har därför inget intresse av att diskutera grundläggande och mer långsiktiga effekter av dagens skattesystem. Socialdemokraternas ställning är att inte oroa viktiga väljargrupper som tyngs av höga boendekostnader och hög skuldsättning. Borttagande av jobbskatteavdrag och införande av fastighetsskatt är ett tydligt ”no-no” i den offentliga debatten.

Det kommer att krävas att dagens hårt bundna blockskiljande politik löses upp. Ett resultat av valet 2014 innebärande att ett eller två av regeringspartierna fått lämna riksdagen borde innebära andra möjligheter till politiska allianser.

SSU:S och LUF:s inlägg innebär en rimlig och realistisk utgångspunkt för reformering av det svenska skattesystemet.

Länkar: DN Debatt, SVT, di.se, Ekot

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Johansson, Alliansfritt SverigeMarkus Mattila

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Leif Andersson

  Låter förnuftigt men det förtydligas inte hur man ska uppnå följande punkt:

  •Skattereformen ska i huvudsak ha karaktären att enhetligare skattesatser nås genom avskaffande av avdrag och subventioner.

  Detta innebär alltså att ränteavdragen samt ROT och RUT avskaffas. Är självklart den absolut rätta vägen framåt men vågar räddhågsna svenska populistpolitiker ta dessa beslut?

 2. Det låter som plattskatt!

  Men det skulle varken SSU eller LUF säga öppet och högt i dagsläget.

%d bloggare gillar detta: