Syftet ska vara utbildning – inte vinstutdelning


Lycka till! Jag lämnar mitt engagemang i skolan.

I anledning av det uppmärksammade utträdet från svensk grundskole- och gymnasieverksamhet av företaget JB Education verkar Socialdemokraterna och Miljöpartiet ha reviderat sin uppfattning om vinstdrivande skolverksamhet. Företrädare för partierna säger nu att syftet med privatägda skolors verksamhet ska vara utbildning, inte vinstutdelning.

Björn Elmbrant säger i en kommentar på dagens arena att …

Valfrihet är ett vackert ord men motfrågan är: frihet för vem? Vad vi ser är en frihet för ägarna att när som helst kunna köra över elever som trott att de tryggt ska kunna slutföra sin skolgång. Och en frihet för vinstintressen att etablera sig, på bekostnad av kommunala skolor vars ekonomi succesivt undergrävs, och friheten att sedan hastigt fly fältet.

Denna händelse har verkligen tydliggjort det primära syftet för de i branschen verksamma företagen. Det handlar inte om att utveckla alternativ pedagogik eller nåt annat samhällsnyttigt. Det handlar om att förmera kapital hos företagens primära ägare och dess företagsledningar.

Även om det kanske inte går att finna politisk majoritet för att helt avskaffa friskolesystemet borde det nu finnas goda möjligheter att förbättra det. Det känns ju helt otillfredsställande att ett bolag bara kan lämna sina åtaganden. Det innebär att det är eleverna som tar den största risken.

Det känns som om JB Education har planerat sitt utträde en tid men hemlighållt det av marknadsskäl. Eleverna och deras familjer var de man sist informerade. Eleverna står inför fullbordat faktum att den utbildning man aktivt val bara försvinner eller förändras på avgörande vis.

Så här kan vi inte ha det! Eleverna förtjänar ett betydligt bättre skydd.

Länkar: di.se, dagens arena

Fler som skrivit: Monica Green, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Man måste tydligen vara uppmärksam på allting, och särskilt på det faktum att journalister på Sveriges Radio ljuger när det passar alliansen. Nu har de ljugit ihop att S och Mp har gjort en gemensam kovändning. Tydligen vill SR, liksom stora delar av den övriga stockholmska journalistkåren att det finns en hemlig regeringsöverenskommelse mellan S och Mp. Om folk tror det sjunker nämligen väljarstödet för S. Och det är ju vad moderatstyrda Sveriges Radio vill.

  Du hänvisar till en artikel i tidningen Dagens Industri, där det står: ”För bara en vecka sedan kom sex riksdagspartier överens om långsiktiga spelregler för privatägda skolor. Nu ändrar sig Miljöpartiet och Socialdemokraterna, rapporterar Sveriges Radio.”

  Detta är en direkt lögn. Att syftet med privatägda skolors verksamhet ska vara utbildning, inte vinstutdelning, är ingen ändring jämfört med de båda partieras särskilda yttrande (reservation) till Friskolekommitténs betänkande för en vecka sedan. Lögnhalsarna på Sveriges Radio vill ge sken av att förre Metallordföranden Stefan Löfvén och hans skolpolitiska talesperson Ibrahim Baylan är dåliga förhandlare, alternativt ”förrädare”, som har lagt sig för de kommersiella intressena i friskolebranschen.

  • Göran Johansson

   Jag hänvisar till artikeln eftersom den tydliggör partiernas uppfattning i frågan.

  • Lars Flemström

   Jodå, men detta är ingen ny uppfattning, utan samma uppfattning som de båda parterna hade innan det blev känt att JB lägger ner.

 2. Jag bor i Chile och politisk asyl i Sverige med ledning av erfarenheterna förändringen läraren tillståndet till en nyliberalism loss i Chiles utbildningssystem som ett resultat det har lett 30 år av blod och eld enthrone denna modell endast negativities:
  -Skuld kommunala ledningssystem i cirka 500 miljoner dollar
  -försämrade kvaliteten på utbildning på alla nivåer i förhållande till nationella och internationella standarder
  -Försvinnandet av kunskapsteoretisk och moralisk bildning av studenter
  -Misskreditering av läraryrket
  -Nyliberalismen extrema ekonomiska kriterier som används för att upprätthålla kvaliteten i undervisning-inlärning
  -Neoliberalism offra kvalitet och kvantitet av kunskap och undervisning som eleverna ska få
  Idag dag händer i Chile Student Movement som stöds av 82% av befolkningen, eftersom det förstår att nyliberalismen i namn av valfrihet inskriven ojämlikhet och social determinism som leds av ultrakonservativa sektorer av den katolska kyrkan som den ”Opus Dei ”
  Kortfattat införa nyliberalismen i utbildningen i min älskade Sverige introducerar en destrucccion groddar av det svenska samhället solidaritet

%d bloggare gillar detta: