Fritt fram att dumpa löner och villkor på arbetsmarknaden


Debatten kring LO:s rapport ”Fusk och utnyttjande” – om avregleringen av arbetskraftsinvandringen rullar på. Den förs delvis i ett väldigt högt tonläge och i överdrivet braskande rubriker. Man väljer att bortse från LO:s huvudsakliga analys – att väldigt många människor lockas till Sverige under falska förespeglingar. Migrerande arbetare som hamnar i låglönebranscher får i praktiken arbeta under villkor som de flesta av oss aldrig skulle acceptera. Migrerande arbetare betalar på olika sätt får sina arbetstillstånd.

Fokus har hamnat på LO:s förslag att införa en oberoende arbetsmarknadsprövning. Av vissa debattörer har detta förklarats som att LO önskar införa ett fackligt veto. Förslaget handlar inte alls om det! Borgerliga tyckare kan genom överdriven kritik av förslaget om myndighetsprövning helt ignorera de övriga förslagen. Det har blivit viktigare att skandalisera LO än att föra en saklig debatt om baksidorna med den lagstiftning vi har idag.

Jag tycker inte att LO ska driva förslaget om myndighetsprövning. Bättre är då att hålla fast vid de övriga förslagen samt att ställa sig bakom de förslag som Hotell- och Restaurangfacket drivit. Det är heller ingen dålig idé att läsa vad TCO har föreslagit i denna sak. Rapporten är ett viktigt inslag i debatten vars förtjänster ligger i att beskriva en faktisk verklighet.

Trots allt säger sig även borgerliga företrädare vilja minimera missbruk och utnyttjande av migrerande arbetskraft. Kraftsamla därför kring krav som är möjliga att vinna politisk majoritet kring. Jenny Bengtsson (HRF) och Katja Ojanne (Fackligt Center för Papperslösa) sammanfattar väl vad denna diskussion handlar om när de säger att …

För oss är det fullständigt oväsentligt var folk kommer ifrån. Det enda väsentliga för oss är att alla som är på den svenska arbetsmarknaden ska ha likvärdiga villkor. Kritik mot en lagstiftning som skapar slavliknande förhållanden på arbetsmarknaden och osund konkurrens mellan företag är inte kritik mot arbetskraftsinvandring. Det är en fråga om villkor. Lika villkor.

Länkar: SvD, Arbetet, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 maj, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Thomas Åkerblad

  ”Debatten … förs delvis i ett väldigt högt tonläge”.
  Det räcker med att läsa din egen text för att hålla med. ”Det har blivit viktigare att skandalisera LO…”
  När man kallar kritik för att skandalisera så…….

 2. Johnny Karlsson

  Att alla utomeuropéer som erbjuds ett jobb med 14.000 kr/mån har rätt att flytta hit med fru och barn samt erhålla alla rättigheter och skyldigheter som en svensk medborgare är en förlustaffär för samhället. Endast höginkomsttagare som betalar mer skatt än de får ut i välfärd är lönsamma för samhället, låginkomsttagare som betalar mindre i skatt än de får ut i välfärd är olönsamma. Därför måste månadslönen höjas till minst 50.000 kr/mån, speciellt när vi har 500.000 arbetslösa i Sverige och 50 miljoner i EU. Regeringen vill dränka Sverige i låglönearbetare från Asien och Afrika för att pressa ner lönerna och hålla arbetslösheten uppe för att pressa ner lönerna. Det är ingen politik som svenska löntagare är intresserade av.

  Att sedan ta emot flyktingar i Sverige, vilket är 100 gånger dyrare, för att sedan integrera dessa i arbete är att bakvägen importera billig arbetskraft för de enkla jobben. Bättre att anvisa alla flyktingar till FNs UNHCR-läger i närområdet, då kan vi hjälpa 100 gånger fler flyktingar till samma kostnad och slipper alla problem med integration och kriminalitet i Sverige.

  • Göran Johansson

   Du tillämpar något ”kreativ” matematik. Särskilt trovärdigt är det dock inte.

%d bloggare gillar detta: