Fusk och utnyttjande pågår


LO har idag presenterat en rapport om lagstiftningen kring arbetskraftsinvandring. De fackliga organisationerna är djupt kritiska till hur lagen har fungerat. Den borgerliga regeringen, tillsammans med Miljöpartiet, hoppades att detta skulle innebära att många högkvalificerade lättare skulle kunna komma till Sverige till välbetalda arbeten.

Verkligheten har ju inte riktigt blivit som det var tänkt. De flesta som kommer till Sverige är rekryterade till branscher där det inte råder brist och där lönenivån är lägre än genomsnittet. I många fall har de migrerande anställts till sämre villkor än vad som förespeglats till Migrationsverket och de fackliga organisationer som yttrat sig över dem.

Till det kommer LO:s bedömning att ett stort antal av de migrerande arbetarna tvingas att betala ersättningar till arbetsgivare och de som förmedlar dessa arbeten. Det kan handla om väldigt stora pengar. Det som händer är att branscher med redan hög arbetslöshet och lägre lönelägen utsätts för en lönepress nedåt. För att komma till rätta med avigsidorna av den liberaliserade lagstiftningen föreslår LO åtgärder sammanfattade under två rubriker:

  • En myndighetsbaserad opartisk arbetsmarknadsprövning
    Detta förslag har av många debattörer fått det påklistrade epitetet ”LO-veto”. Läser man i rapporten framgår att det inte handlar om att fackföreningar ska ges mandat att förhindra givande av arbetstillstånd. Man hänvisar till en statlig utredning som prövade under vilka villkor arbetstillstånd skulle beviljas. Utredningen lämnade sina förslag till regeringen hösten 2006. Utredningen föreslog att en statlig myndighet ska göra en arbetsmarknadsprövning innebärande att arbetskraftsinvandring skulle underlättas – men att ordning och reda skulle råda.
  • Riskdelning
    LO menar att det idag det är arbetstagaren som tar den största risken av komma till Sverige. Många migrerande arbetare får arbeta under sämre villkor än vad som framgår av ansökningshandlingarna till Migrationsverket. Därför vill man att risken ska delas av den migrerande arbetaren, arbetsgivaren och samhället. Denna riskfördelning når man genom ett antal olika förslag.

De förslag som samlas under rubriken ”Riskdelning” har jag inga problem med. De innehåller sådant som de fackliga organisationerna redan har föreslagit. De innebär ett snabbt sätt att reformera lagstiftningen för att komma till rätta med att migrerande arbetare luras till Sverige under falska förespeglingar.

En arbetsmarknadsprövning innebär dock en mer omfattande reformering av lagstiftningen som LO svårligen kan vinna majoritet för. Även om debatten kring detta förslag är betydligt överdriven känns den svår att hålla fast vid allt för hårt. Det borde vara enklare att vinna majoritet för LO:s övriga förslag.

Utredningen med dess förslag är presenterade. Jag tror dock att LO vinner mer på att driva förändringar av lagstiftningen av den art som Hotell- och Restaurangfacket föreslagit. Det finns idag ingen möjlighet att vinna en politisk majoritet för ett förslag om arbetsmarknadsprövning.

Länkar: dn.se, di.se, SVT, Ekot, dagens arena, dagens arena, di.se, SvD, dn.se, dagens arena, Ekot, di.se, di.se, Studio Ett, Arbetet, da.se, Byggnadsarbetaren, ka.se, Transportarbetaren, Hotellrevyn, Aftonbladet ledare, dagens arena

Fler som skrivit: Thord Ingesson, Martin Moberg, Peter JohanssonSamuel Engblom

Industribloggare: Leine Johansson, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 maj, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Fusk och utnyttjande pågår.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: