En regering som uppfattas som arrogant och maktfullkomlig


Johannes Forssberg skriver i en krönika om hur den borgerliga regeringen gått från kritiker av ”Göran Personsk” utnämningspolitik till att inte längre leva som de lärt.

Innan regeringstillträdet efter valsegern 2006 talade de borgerliga partierna högstämt om hur de enbart skulle tillsätta befattningshavare formella meriter och inte som ett tack för gott(?) politiskt arbete. Utnämningsprocessen skulle ske öppet och ej i slutna rum. Johannes skriver att …

De utlovade, öppna ansökningsprocesserna blev sekretesstämplade och idén att låta riksdagen granska tilltänkta myndighetschefer övergav alliansen när de själva fick utnämningsmakten.

På så sätt har man kunnat behålla utnämningarna som ett trumfkort i maktspelet.

Johannes berättar vidare om hur JO i konstitutionsutskottet kritiserat regeringens ”grova åsidosättanden” av tryckfrihetsförordningen. Det verkar som om regeringens kommunikationsarbete haft andra prioriteringar än att värna efterlevnaden av offentlighetsprincipen. Johannes har säkert rätt i att …

Regeringen behöver kanske inte oroa sig för att fällas av riksdagen. Däremot är risken stor att väljarna fäller en regering som uppfattas som arrogant och maktfullkomlig.

Länkar: Fokus, Expressen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 maj, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En regering som uppfattas som arrogant och maktfullkomlig.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: