Om en obeslutsam och senfärdig regering


Fler arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret.

Den borgerliga regeringen genom Hillevi Engström har beslutat sig för att tillsätta ytterligare en utredning för att granska varför arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret av arbetssökande. Det ansvariga statsrådet Hillevi Engström säger att …

i ser att utdrag från belastningsregistret är fem gånger så vanligt i dag som för tio år sedan. Ett felaktigt nyttjande riskerar att förpassa människor till ett långvarigt utanförskap utan en andra chans att komma in på arbetsmarknaden.

Hillevi har ju alldeles rätt i det hon säger. Det som gör mig något konfunderad är att hon inte verkar ha lagt någon större möda i att göra något åt detta. För fyra år sedan lämnade Cathrine Lilja Hansson över sin utredning till regeringen. Hon ville förbjuda arbetsgivarna att begära utdrag ur belastningsregistret.

Niklas Gillström, pressekreterare hos Hillevi Engström, säger att den tidigare utredningen hade ett brett uppdrag. Den nya utredningen ska gå på djupet och att den mer specifikt ska granska om utdragen hindrar människor att få en andra chans på arbetsmarknaden.

Jag vet inte, men det känns verkligen som om den borgerliga regeringen inte prioriterar denna fråga. De fackliga organisationerna är nöjda med det förslag till lagstiftning som utredningen 2009 föreslog. Svenskt Näringsliv delar inte den fackliga uppfattningen.

Det känns som om regeringen försöker skjuta detta problem framför sig och i det längsta undviker att ta ställning i frågan. Den kanske inte vill reglera frågan? Med denna utredning har de, i vilket fall som helst, fått bort frågan ur den kommande valrörelsen. En får väl se om detta leder fram till något konkret.

Länkar: Arbetet, Tidningen Vision, Fastighetsfolket, Publikt, Kollega, Arbetet

Fler som skrivit: Samuel Engblom

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 maj, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Frågan om arbetsgivarnas ökade brottskontroll är kontroversiell. 2009 kom utredningen om integritetsskydd i arbetslivet. Den föreslog ett förbud för arbetsgivare att utan stöd i lag begära utdrag ur belastningsregistret av en arbetstagare. Sveriges Kommuner och Landsting förespråkar också en restriktiv linje när det gäller att göra mer än lagen kräver.

%d bloggare gillar detta: