Ikea kör med dubbla budskap


Ikea kör med dubbla budskap

Arbetet rapporterar om hur Ikea:s franchisetagare i Turkiet illa respekterar fackliga rättigheter. I veckan som var genomfördes ett möte i Stockholm där fackliga representanter från olika Ikea-varuhus i olika länder deltog. Från varuhusen i Turkiet kom det dock inga personer. I stället representeras de av Deniz Akdogan (Koop-Is). Han visade en videofilm där medlemmar på Ikea anonymt berättade vad de varit med om.

UNI Global har låtit amerikanske arbetsrättsprofessorn John Logan genomföra en undersökning om förhållandena på Ikea:s varuhus i Turkiet. Undersökningen bygger på intervjuer med anställda, både organiserade och oorganiserade, på samtliga Ikea-varuhus i Turkiet. Undersökningen visar, bland annat, att:

  • Minst tio anställda fått sparken på grund av sitt medlemskap i Koop-Is. I fem av fallen har turkiska Arbetsdomstolen fällt Ikea.
  • Anställda som stannar kvar i facket utsätts för en systematisk bestraffning genom omplaceringar till sämre betalda arbeten, uteblivna lönehöjningar och sociala förmåner.
  • Arbetsgivaren har hyrt in en konsult enbart för att luska fram vilka som gått med i facket.

John Logan menar att Ikea talar med kluven tunga om att respektera fackliga rättigheter:

I länder där facket har en stark rättslig ställning respekteras arbetarnas rättigheter fullt ut. I länder med svag arbetsrätt är man mindre positiv till facket. Men i Turkiet agerar möbeljätten tvärtemot sin uppförandekod och bryter mot både turkisk och internationell lag.

Den turkiska franchisetagaren vill inte tala med tidningen. Thomas Bergström, VD för Inter Ikea, avstår från att kommentera uppgifterna som framkommer i de fackliga rapporterna. Thomas säger att …

Vi ska gå till botten med frågan genom en oberoende granskning som ska utföras av konsultföretaget PWC.

Det är väl på tiden kan man tycka. Det är ju inte som att det är första gången som de fackliga organisationerna påpekar trakasserier mot fackligt aktiva och medlemmar i Turkiet. Vi får väl se vad Ikea:s oberoende granskning kommer fram till.

Länkar: Arbetet, TCO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 maj, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ikea kör med dubbla budskap.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: