Alliansens partisekreterare larmar


På DN Debatt varnar regeringspartiernas partisekreterare i högt tonläge för den fara som stundar den dag som Vänsterpartiet får inflytande över svensk politik. Det känns nästan som om de redan gett upp om en valseger i det kommande valet. Det enda som återstår med de rådande opinionssiffrorna är att hota med Hin Håle.

Det har i några opinionsundersökningar framkommit att (S) och (MP) tillsammans är större än de fyra regeringspartierna tillsammans. Det är klart att det där är besvärande för dem. De har två partier som dansar lindans kring riksdagsspärren. (KD) har visar ofta siffror som tyder på att de kan hamna utanför den lagstiftande församlingen efter riksdagsvalet 2014.

Det verkar som om den svenska opinionen börjat förstå att den borgerliga politiken har misslyckats. Arbetslösheten minskar inte, den svenska skolan visar upp fortsatt försämrade resultat och de sociala klyftorna ökar. De borgerliga partierna har allt mer tappat initiativet och tolkningsföreträdet i flera strategiska politiska frågor.

Det är möjligt att partisekreterarnas debattinlägg innebär en signal om hur de kommer att bedriva valrörelsen. Kan de inte vinna opinionen på sin politik kanske de kan vinna den genom att skandalisera motståndarna. De kommer att försöka utmåla splittring mellan de röd-gröna partierna genom att övervärdera vissa politiska förslag som enskilda partier står för.

Partisekreterarnas debattinlägg visar mer på deras egna interna problem. De inser att de mycket väl kan komma att förlora valet nästa år.

Resultatet efter riksdagsvalet 2014 kan å andra sidan öppna upp för helt andra politiska lösningar och kompromisser än dagens hårt blockbundna situation. Det är uppenbart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet umgås på vänskaplig fot med varandra. De delar inte alltid varandras uppfattningar i enskilda frågor. Det är dock inte mer problematiskt än att två vänner kan trivas i varandras sällskap trots att man inte alltid tycker likadant.

Samtidigt innebär ett samarbete mellan (S) och (MP) helt andra öppningar för blocköverskridande överenskommelser efter ett riksdagsval där ett eller flera borgerliga partier kan ha straffats ut ur riksdagen.

Det är fara å färde för alliansen!

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 maj, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Alliansens partisekreterare larmar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: