Om konkurrens med arbetskraftskostnader inom EU


LO har presenterat en ny rapport ”Vinnare och förlorare” –  om konkurrens med arbetskraftskostnader inom EU. Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist, menar att seriösa arbetsgivare får allt svårare att hävda sig i konkurrensen med företag som systematiskt utnyttjar skillnader i skatte- och avgiftssystem. I en debattartikel utvecklar han sina tankar och presenterar rapporten.

I rapporten har LO undersökt några av de metoder som används för att konkurrera ut svenska företag. Rapporten berättar om hur arbetsgivare pressas av denna konkurrens, om hur arbetstagarnas villkor i avtal sätts under press och om hur utländsk arbetskraft hänsynslöst utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. För att komma åt detta föreslår LO att:

  • Inför lagstiftning som gör huvudentreprenören ansvarig för att alla aktörer i ett projekt följer gällande lagar och avtal.
  • Inrätta en europeisk yrkesinspektion för att förbättra samarbetet mellan nationella yrkesinspektioner och skattemyndigheter.
  • Avskaffa regeln om att inkomstskatt inte behöver betalas för arbete de första 183 dagarna i Sverige.

Claes-Mikael säger i sitt inlägg att …

LO är i grunden positivt till frihandel och fri rörlighet för arbetstagare. Förutsättningen för den grundsynen är dock att frihandeln vilar på konkurrens på lika villkor. Det är hög tid att politiker i Sverige och Europa agerar för att återupprätta likabehandling som norm inom EU.

Det finns två bilder av hur den internationella arbetsmarknaden fungerar. Den glättigare bilden visar välutbildade personer som arbetar över gränserna och som tjänar bra. Den andra bilden visar alla de fattiga människor som tar sig till andra länder i förhoppningen om att skapa sig ett bättre liv. Vi har sett allt för många fall där hänsynslösa människor under falska förespeglingar lockar dessa fattiga till arbete i Sverige. De kan var bärplockare, skogsarbetare etc.

Det behövs onekligen åtgärder för att komma åt detta. LO motsätter sig inte att människor kommer till Sverige för att arbete. Men det är inte orimligt att kräva att de får arbeta under samma villkor som majoriteten får.

Länkar: dagens arena, Arbetet, SVT, di.se, Arbetet, Elektrikern, Fastighetsfolket, europaportalen.se

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 maj, 2013, i EU, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: