Motarbetar IKEA facklig organisering?


Idag, tisdag, träffas i Stockholm ett 40-tal fackligt aktiva från olika IKEA-varuhus i 16 länder. Anställda på IKEA-varuhuset i Turket vågar dock inte skicka egna representanter då de är rädda för repressalier. På mötet representeras de av den fackliga organisationen Koop-Is.

Företagsledningen på IKEA:s varuhus i Turkiet har fått kritik förut. De fackliga organisationerna hävdar att företagsledningen aktivt arbetar för att försvåra facklig organisering. Alke Boessiger, chef för UNI:s handelsavdelning, säger att …

Ikea är ett företag som är stolt över sina svenska rötter och över att vara en god arbetsgivare och i Sveriges närområde är man också det. Men vår erfarenhet är att ju längre bort från Sverige man kommer desto större är sannolikheten för dåliga arbetsvillkor och problem med facken.

Den fackliga organisationen har bjudit Inter Ikea Systems att komma till mötet för att diskutera situationen i Turkiet. De har dock valt att inte komma till mötet. Thomas Bergström, vd för Inter Ikea Systems, säger till Dagens Industri att …

Eftersom åsikterna går isär vill vi som franchisegivare gå till botten med frågan och skaffa oss en egen bild. Därför har vi initierat en oberoende granskning som kommer att genomföras med hjälp av det internationella revisions- och konsultföretaget PWC.

Det är uppenbart att förhållandet mellan den i Turkiet lokala företagsledningen och facket inte är särskilt harmoniskt. Inter Ikea har som franchisegivare ansvar för att granska hur franchisetagaren förvaltar de krav som finns på dem. Företrädare för IKEA har i andra sammanhang sagt att de respekterar fackliga rättigheter och organisering. Men det finns tyvärr flera exempel på att denna höga princip inte fullt ut respekteras av IKEA.

Jag hoppas verkligen att företaget är intresserade av att reda ut situationen i Turkiet och att i övrigt agera på ett sådant sätt som är accepterat i Sverige.

Länkar: di.se, di.se, Handelsnytt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 maj, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Motarbetar IKEA facklig organisering?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: