Finns viljan att stoppa oseriösa jobberbjudanden?


Vart försvann viljan att stoppa oseriösa jobberbjudanden?

För en tid sedan skrev Magda Rasmusson (språkrör för Grön Ungdom) ett, tyvärr, ganska insinuant inlägg om socialdemokraternas (och LO:s) inställning till den rådande lagstiftningen om arbetskraftsinvandring.

Det är väl knappast obekant att enskilda förbund inom LO, LO själv men även TCO har varit kritisk till de konsekvenser som lagstiftningen har fått. I de uppföljningar som enskilda förbund genomfört har man funnit att arbetstagare arbetat till villkor som bryter mot gällande lagstiftning som kollektivavtal. Det har gjort att de ställt krav på en reformerad lagstiftning. Den borgerliga regeringen har själv kommit på att man behöver strama åt regelverket för arbetsgivare inom vissa branscher.

De fackliga organisationerna har ställt krav på sådant som att erbjudna arbetsvillkor ska vara rättsligt bindande och att Migrationsverket ska arbeta mer uppföljande. De fackliga organisationerna har inte begärt fackligt veto för beviljande av arbetstillstånd. Det har heller inte Socialdemokraterna gjort!

Det är litet sorgligt att Magda skriver som hon gör. Även hon borde ha läst om de många fallen där migrerande arbetare lurats till Sverige under falska förespeglingar. Det är knappast något som hedrat vårt land.

Det borde vara uppenbart även för Miljöpartiet att det behövs en justering av den idag gällande lagstiftningen.

Länkar: Expressen, Arbetet

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 20 maj, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Finns viljan att stoppa oseriösa jobberbjudanden?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: