En fråga om automatisk budgetförstärkning


Ca15 miljarder kronor sparar staten genom att ”smygspara”

Dagens Industri skriver om hur den borgerliga regeringen på ett fiffigt vis sparar en 15 miljarder kronor om året. Genom att ersättningarna i socialförsäkringssystemet (barnbidrag, a-kassa, sjukpenning och statsbidrag till kommunerna mm) inte automatiskt räknas upp med inflationen urholkas värdet av dem.

Ersättningarna i a-kassan (med undantag för att den borgerliga regeringen sänkte den högsta ersättningen från 730 kr/dag till 680) har legat still sedan 2003, sjukpenningen sedan 2007 och barnbidragets nivå har inte rörts sedan 2006.

Även om den borgerliga regeringen inte uppfunnit detta enkla sätt att spara medel för staten har de verkligen upplyft det hela till skön konst. Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson anser att denna ordning är alldeles utmärkt. Men, som han säger, …

… det ska vara öppet redovisat. Systemet i sig är inte fel.

Automatisk budgetförstärkning innebär ett enkelt sätt för en sittande regering att spara förhållandevis stora pengar. Det krävs ju ett aktivt beslut i den lagstiftande församlingen om att höja ersättningen i socialförsäkringssystemet. Sker inget aktivt beslut fortsätter den tidigare ersättningen att gälla. Även om inflationen är låg så innebär det en ekonomisk besparing för statskassan men en värdeförsämring för den som tar emot ersättningen.

Jag håller med Jesper Hansson om att detta sätt att hålla nere utgifter för staten öppet ska redovisas.

Länkar: di.se, SvD, vlt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 maj, 2013, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En fråga om automatisk budgetförstärkning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: