Stora klasser måste bli mindre


Vaknade i morse

I ett debattinlägg argumenterar Stefan Löfven med flera för betydelsen av mindre klasser i den svenska skolan. De pekar på hur viktigt det är med färre elever i klasserna för, framför allt, de yngre eleverna.

Socialdemokraterna föreslog i sin höstmotion (till Riksdagen) en satsning om 2 miljarder kronor för att anställa fler lärare och därmed få mindre klasser för förskoleklass till och med årskurs 3.

Det är självklart ett alldeles utmärkt förslag. Satsningar på skolan är viktiga och betydelsefulla för framtiden. Som de säger i inlägget …

Internationell och svensk forskning visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat och att effekten är störst för de yngsta eleverna. En studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att klasstorlek påverkar elevernas lärande men också deras framtida lön. Satsningen på mindre klasser är samhällsekonomiskt lönsam.

Det känns bra att socialdemokraterna höjer sin ambitionsnivå vad gäller den svenska skolan. Det är alldeles nödvändigt att (S) åter blir ett trovärdigt parti inom utbildningspolitiken och kampen för lägre arbetslöshet.

Länkar: Aftonbladet debatt, SVT, dn.se, Ekot, Lärarnas Nyheter

Fler som skrivit: Peter Högberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Johan Westerholm

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 maj, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Stora klasser måste bli mindre.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: