Vanliga löntagare omfattas inte längre av a-kassans trygghet


Eva Nordmark

TCO:s ordförande Eva Nordmark argumenterar i ett debattinlägg i SvD Brännpunkt för att Socialdemokraterna och Moderaterna borde kunna enas om en kompromiss kring arbetslöshetsförsäkringen.

TCO vill ju att att taket för den ersättning man kan erhållas om arbetslös ska höjas. Idag är det knappt en av tio arbetslösa som i verkligheten får en ersättning som motsvarar 80 % av tidigare inkomst. TCO har dessutom räknat fram att det snart endast handlar om en av tjugo. Eva säger att …

… Försäkringen har därmed reducerats till en ren grundtrygghet för de absolut lägst avlönade. Vanliga löntagare omfattas inte längre av a-kassans trygghet. Om a-kassan skall räddas som försäkring finns inga argument att avvakta med att höja taket.

Den borgerliga regeringen har medvetet genomfört de förändringar inom arbetslöshetsförsäkringen som gjort att allt fler arbetslösa inte kvalificerar sig för ersättning. TCO hoppas trots det att det finns utrymme för kompromissvilja mellan socialdemokraterna och moderaterna för att reformera försäkringen innan valet. (S) är ju numera tydligt med att vilja höja taket så att fler får en ersättning som arbetslös som motsvarar 80 % av tidigare inkomst. Jag tror vidare att (S) är beredda att diskutera andra förändringar i försäkringen för att göra den bättre anpassad för dagens arbetsliv.

Även om jag sympatiserar med TCO:s förhoppning känns den väl optimistisk. TCO har lyckats med att presentera ett förslag till arbetslöshetsförsäkring som tagits väl emot av parterna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det största regeringspartiet har dock bundit upp sig hårt i uppfattningen om det fördärvliga med en höjd ersättning till arbetslösa. De menar att de på fullt allvar kan räkna fram hur många fler som skulle vara arbetslösa med högre ersättning.

Det är möjligt att Moderaterna inför risken att frågan blir till en valvinnare för den röd-gröna oppositionen blir mer intresserade av att göra upp kring frågan innan valet. Det skulle i så fall innebära en ordentlig prestigeförlust för finansministern.

Andra som skrivit: Martin Moberg, Ola Möller

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 maj, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: