Utbildning är nyckeln till framtidens jobb


För ett par dagar sedan var Magdalena Andersson (S) publicerad med ett inlägg om den svenska skolan. Hon konstaterar ganska avmätt att den borgerliga regeringens ambitioner när det gäller EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europa 2020 är ganska modesta.

Sverige är idag det nordiska land som har lägst andel av ungdomar som tar examen på högskola/universitet. Vi tappar även gentemot andra OECD-länder. Magdalena meddelar i inlägget att socialdemokraterna har betydligt högre ambitioner på dessa områden. Hon säger att …

Socialdemokraternas mål är att halvera andelen unga utan gymnasieexamen. Vi vill halvera andelen elever som inte klarar målen i grundskolan, halvera andelen unga utan gymnasiekompetens och att hälften av alla unga ska ha läst en utbildning på högskola eller yrkeshögskola till år 2020.

I syfte att nå dessa högt ställda mål är man beredd på att göra de satsningar inom skolan som krävs. Magdalenas debattartikel följdes idag upp med att socialdemokraterna bjuder in lärarfacken, lärarhögskolorna och arbetsgivarna till krissamtal om situationen i skolan och hur utvecklingen kan vändas. brahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson, säger att …

Vi vill höra vad det är vi behöver göra på bredden för att göra läraryrket mer attraktivt. Den här utvecklingen där många lärare känner sig tyngda på sitt jobb och allt färre söker till lärarutbildningarna måste förändras och det är det vi ska koncentrera oss på.

Det är vidare meningen att socialdemokraterna ska närma sig de borgerliga partierna i frågan. Det är nog ganska klokt att försöka få till stånd blocköverskridande samtal och överenskommelser kring den framtida skolpolitiken. Det återstår dock att se vad detta utspel kan leda till. Framför allt blir det spännande att se om regeringspartierna kommer till konferensbordet. Men eftersom Folkpartiet har tappat tolkningsföreträdet när det gäller skolpolitiken är det kanske rätt tillfälle att ta ett sådant initiativ som (S) gjort.

Länkar: SvD, SVT, Ekot, dn.se, vlt, SvD, dn.se, SvD, dn.se

Andra som skrivit: Martin Moberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Ola Möller, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 maj, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Utbildning är nyckeln till framtidens jobb.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: