Det måste bli mer solidaritet mellan landets kommuner


Barn som kommer till Sverige förtjänar ett värdigt mottagande

Under torsdagen presenterade regeringen ett förslag som skulle göra samtliga kommuner skyldiga att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

I dagsläget kommer det omkring 4.000 sådana barn till Sverige. Det är ett litet antal kommuner som tar emot huvuddelen av barnen. Ett 60-tal kommuner har valt att inte teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot dessa ensamma barn.

Regeringsförslaget innebär att Migrationsverket utan speciella skäl ska kunna placera barn i vilken kommun som helst. Den aktuella kommunen ska inte kunna överklaga beslutet om placering.

Jag kan förstå att regeringen i detta fall har nått vägs ände med frivillighet. Det finns förstås problem med ett tvång av detta slag. En berörd och motvillig kommun kan ju välja att inte förbereda för mottagande och därmed försvåra för Migrationsverket att hitta placeringar som har någon kvalitet.

Förslaget har, vad det verkar, stöd från samtliga riksdagspartier förutom SD (inte helt förvånande). Förslaget kan vara rimligt. Det är trots allt den svenska staten som är mottagare av ensamkommande flyktingbarn. Då är det också rimligt att hela samhället och alla kommuner tar sin del av ansvaret i denna fråga.

Länkar: SVT, ekuriren, dn.se, SVT, Ekot, Östnytt, Tidningen Vision, Ekot, Ekot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 maj, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det måste bli mer solidaritet mellan landets kommuner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: