Om rättsosäkra myndighetsbeslut


Rättssäkerheten är satt ur spel.

För ett par månader sedan kritiserade Justitieombudsmannen (JO) ett arbetsförfarande inom Försäkringskassan. I syfte att snabba på processen inför beslut om sjukersättning (sjukpension) samlar man försäkringsmedicinska rådgivare och handläggare i samma rum. De diskuterar där inkomna ansökningar om sjukersättning.

Detta förfarande anmäldes av Ulf Björk på IF Metall Södra Västerbotten eftersom förfarandet inte protokollförs. Ulf skriver i sin anmälan till JO, bland annat, att …

Att möten inte protokollförs gör det svårare att överklaga ett beslut. Den försäkrade är därmed chanslös när han ska försöka överklaga ett beslut till domstol.

Sveriges Television konstaterar dock i ett aktuellt inslag att Försäkringskassan ännu inte har tagit till sig av JO:s kritik. Den anser snarare att det egentligen finns några som helst problem med det egna arbetssättet. Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, säger att …

Vi anser inte att det här är rättsosäkert och att vi bryter mot lagen. Däremot kan vi förbättra vår kvalité och där tar vi till oss de synpunkter som kommer vid olika granskningar, som JO:s.

Det är verkligen ganska otillständigt att myndigheten så lättvindigt avfärdar JO:s kritik kring Försäkringskassans användande av gruppkonsultationer. Det verkar som om man hellre skyndar på beslutsprocessen och är beredd att ge avkall på rättssäkerheten.

Länkar: SVT, dn.se

Andra som skrivit: Åsa Forsell, Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 maj, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om rättsosäkra myndighetsbeslut.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: