1 maj 2013


Den borgerliga regeringens politik har kraschlandat!

1 maj 2013 blev till en väldigt trevlig dag. Jag deltog i demonstrationen i Eskilstuna. Vädret var fantastiskt bra, solen sken över ett anständigt långt demonstrationståg.

Samling skedde i stadsparken på den plats där det tidigare fanns en utomhusscen. Vi tågade sedan till Djurgården där huvudtalen genomfördes. Talare var Anahita Kheder (ordförande för SSU Eskilstuna) och (S)-riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi.

1 majfirandet i Eskilstuna avlöpte detta år utan dramatik och upplopp. Det skedde heller inga viktigare politiska utspel. Demonstrationen blev till en manifestation för insatser mot arbetslöshet och emot främlingsskap. Det skedde inget som helst spännande i Eskilstuna denna dag.

I riksmedia vill man dock producera en konflikt mellan LO och Socialdemokraterna. Karl-Petter Thorwaldsson argumenterade från talarstolen för en kraftfull satsning för att minska arbetslösheten. Nu var ju inte LO:s uppfattning särskilt överraskande. LO:s förslag presenterades för ett par dagar sedan i en debattartikel i Dagens Industri. ”Kålle” sade i sitt tal att …

I dag kommer vi med en helt ny politik för att sätta människor i arbete. Någon måste våga och orka bryta dödläget i svensk politik när det gäller sysselsättningsfrågorna.

Idag går spiralen åt fel håll. Motgång föder motgång. Tyvärr har det resulterat i att vi har 448 000 människor i arbetslöshet, många av dem helt i onödan för att vi inte vågar använda de resurser vi faktiskt har.

LO har en tradition att driva på i politiska frågor som berör de fackliga medlemmarna. Frågan om arbetslösheten berör i hög grad medlemmar i de olika LO-förbunden. Det är därför naturligt att de fackförbund som står socialdemokraterna nära driver på och argumenterar för politiska initiativ för att minska arbetslösheten.

Det är knappast särskilt troligt att den borgerliga regeringen kommer att ta till sig av LO:s tankar. Vad som eventuellt kan finnas med i ett socialdemokratiskt valmanifest kan man ju bara avvakta. Det är dock bra att LO driver på och utvecklar politiska förslag.

Länkar: Arbetet, SVT, Ekot, dn.se, SVT, bblat.se, dn.se, Ekot, Ekot, dagens arena, dn.se, di.se, dagens arena, dagens arena, Ekot, SVT, vlt, SVT, ekuriren, ekuriren, Ekot, dn.se, ekuriren, Ekot, SvD

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Högberg, Ola Möller, Johan Westerholm, Martin Moberg, Martin Moberg, Sofia Lund, Peter Högberg, Ulf Bjereld, Johan Westerholm, Leine Johansson, Carola Andersson, Carola AnderssonJan-Henrik SandbergJenny Bengtsson, Martin Moberg, Roger Jönsson

Industribloggare: Leine Johansson, Kaj Raving, Carola Andersson, Leine Johansson, Kaj Raving

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 maj, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Skilj LO och SAP åt!

  För övrigt anser jag att Karl-Petter T vore
  en bättre partiledare än tråkiga Löfven.

 2. Om matchningen funkar så dåligt, varför finns det då 100-200 eller ännu fler sökande på varje vakans? Kan någon förklara det för mig? (Vi törs inte sätta någon annons i tidningen längre när vi söker folk …)

  • Göran Johansson

   Många söker jobb som de inte kan få. De har ju en plan upprättad med Arbetsförmedlingen att uppfylla. Sedan finns säkert en tendens bland arbetsgivare att ange ett högre kompetenskrav för att därmed lättare filtrera bort sökande.

 3. ” … för att vi inte vågar använda de resurser vi faktiskt har.”

  Vilka faktiska ”resurser” menar Kålle? Var kommer de resurserna ifrån?

%d bloggare gillar detta: