Surt sa räven om 1 maj


20130501-102914.jpg

Pia Bernthling, (C)-märkt politiker i Eskilstuna , säger sin mening om 1 maj som en helgdag enbart för ”sossar och kommunister”. Man förstår av hennes inlägg att hon är upprörd intill sitt innersta över att 1 maj är en helgdag ägnad endast en liten del av den svenska befolkningen. Vad man i övrigt kan förstå av inlägget är att hon vill att 1 maj ska avskaffas som allmän helgdag till förmån för att återinföra annandag pingst som helgdag.

Det känns litet förvirrande att hon i ena ögonblicket vill avskaffa 1 maj eftersom den är ”förlegad” för att ersätta den med en nygammal helgdag. Ska man tolka hennes åsikt som att firande av annandag pingst är höjden av modernitet?

Pia får självklart tycka vad hon vill om att den svenska (och internationella) arbetarrörelsen väljer att demonstrera på och högtidlighålla den 1 maj. Pia kan ju välja att fira 1 maj på samma sätt som jag firar de kristna helgdagarna – genom att endast vara ledig.

Även om en allt minskande andel av den svenska befolkningen väljer bort att aktivt fira de kristna högtidsdagarna är det inga partier som driver ett avskaffande av sådana dagar.

Men det säger väl något om Pia Bernthling som vill avskaffa den enda helgdag som ska minna om hur människor en gång i tiden valde att engagera sig för allmän rösträtt och demokrati.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 april, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Jag tycker du skall läsa Stig-Björn Ljunggrens
  blogg som visar att 1/5 inte är arbetarrörelsens dag.

  http://www.ljunggren.com/

  Dessutom anser jag att Stefan Löfven inte är bra som
  partiordförande för S. Välj en mer modern och utåtriktad!

 2. Lars Flemström

  Jag tycker att annandag pingst ska återinföras som helgdag, samt att nationaldagen ska flytts till den 22 juni, som därigenom blir ”annandag midsommar” om sommarsolståndet, årets kortaste natt, som infaller mellan den 20:e och 21:a juni, åter får bli midsommarnatt. I vår historia är den 22 juni en minst lika betydelsefull dag som den 6 juni, som är årsdagen för valet av Gustav Vasa till kung. 6 juni har sedan början av 1900-talet firats som svenska flaggan dag, innan dagen 1983 gjordes till nationaldag.

  Sedan 1956 firar kristna arbetare över hela världen 1 maj som Josef arbetarens dag. Det borde vi göra i Sverige också. Josef arbetaren dag är en av årets stora helgdagar inom Katolska kyrkan i Sverige. Den helige Josef är arbetarklassens enda skyddshelgon. Alla möjliga yrken och andra grupper har sedan kristenhetens äldsta tid haft sina egna skyddshelgon. Men för arbetarklassen dröjde det till 1956, då påven Pius V!! bestämde att arbetarklassen skulle ha ett eget skyddshelgon, och då naturligtvis 1 maj som redan var arbetarnas helgdag. Därigenom undveks att troende och icke-troende arbetare fick olika högtidsdagar.

  Nu har vi visserligen inte den katolska formen av helgonkult i Svenska kyrkan, men likväl firas den mest kända helgonen på olika sätt även i Sv. K. Som därför borde törja med särskilda 1 maj-gudstjänster till Josef arbetarens och hela arbetarklassen ära före demonstrationerna. 1 maj ska inte alls avskaffas som helgdag. Detta är en fråga som organisationen ‘”Socialdemokrater för tro och solidaritet” borde driva inom Sv.K.

%d bloggare gillar detta: