Budgetalternativet


(S) driver på

Under måndagen presenterade socialdemokraterna innehållet i sin budgetmotion. Motionen presenteras av Magdalena Andersson i ett inlägg i Aftonbladet.

Magdalena konstaterar att den borgerliga regeringen inte längre tror på sin egen politik för att minska arbetslösheten.

Magdalena menar att socialdemokraterna har de idéer som kan minska arbetslösheten. De insatser som socialdemokraterna vill göra för att bekämpa arbetslösheten sammanfattas av Magdalena i tre punkter:

 • avskaffa regeringens regler som tvingar unga arbetslösa att vänta många månader innan de kan få effektivt stöd,
 • avskaffa Fas 3 och för att i stället erbjuda deltagarna utbildning eller jobb, samt
 • en satsning på skolan genom att, bland annat, minska storleken på klasserna.

Fokus för den socialdemokratiska politiken synes koncentreras på att minska ungdomars arbetslöshet. Även om siffrorna för ungdomsarbetslösheten är något uppblåsta finns ingen tvekan om att väldigt många unga står långt från arbetsmarknaden. Den borgerliga regeringen kan inte påstå att de lyckats särskilt väl med sin politik. Det är därför knappast av en slump att (S) tar flera initiativ på området och därmed driver regeringen framför sig.

Debatten kring regeringens vårproposition är endast en uppvärmning inför det kommande året. Den borgerliga regeringen kommer under sommaren och den tidiga hösten att arbeta med att formulera ett förslag till höstbudget menade att genomföras under valåret. Ju närmare valet vi kommer desto högre kommer tonläget att bli.

Jag hoppas att socialdemokraterna vinner debatten om jobben och därmed kan bilda regering tillsammans med ett eller fler partier.

Länkar: Aftonbladet debatt, SVT, dn.se, dagens arena, Ekot, di.se, SvD, dn.se, di.se, SVT, SvD, dagens arena

Andra som skrivit: Peter Johansson, Roger Jönsson, Johan Westerholm, Peter Högberg, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Roger Jönsson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 april, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. ” … siffrorna för ungdomsarbetslösheten är något uppblåsta ” Detta är en viktig sanning!

  Dessutom är det ju så att man i Österrike, Tyskland m fl har en lägre arbetslöshet tack vare ”fenomenet hemmafruar” i mycket större utsträckning än i Sverige där nästan alla kvinnor jobbar. Arbetslöshetssiffrorna borde justeras för detta men det gör man inte. Det är hederligare att jämföra syselsättningsgrad mellan olika länder än bara arbetslöshet med en massa hemmafruar som inte ingår i deras statistik eftersom de inte står till arbetsmarknadens förfogande.

  TÄNK LITE: om 10 % av de arbetande svenskorna skulle bli hemmafruar och ersättas av arbetslösa i morgon så skulle vi lätt kunna få 5 % lägre arbetslöshet på en gång. Vill vi ha det så? Ty, så är det i de där exemplariska länderna Österrike, Tyskland m fl som är sosse-Stefans & -Magdalenas förebilder.

  • Göran Johansson

   Det är väl inte bara sossar som ser till Tyskland som föredömligt. Det gör väl även regeringen.

   Men du har rätt om statistiken.

 1. Ping: Borg är nöjd med arbetslösheten | Röda Berget

%d bloggare gillar detta: