Ett parti där öppenheten lyser med sin frånvaro


Jag har under tiden efter den socialdemokratiska partikongressen följt ”Omar-debatten” utan att själv kommentera den. Det är ett medvetet beslut eftersom jag inte känner de inblandade personerna eller hur processen gått till. Det har dock varit en olustig affär. En annars framgångsrik partikongress får sitt mindre trevliga eftermäle av denna affär.

Jag kan dock inte låta bli att kommentera dagens inlägg av Thomas Bodström. Han kritiserar i sitt inlägg den partikultur om slutenhet och sekterism som han menar finns inom partiet. Han kritiserar hur många av besluten i praktiken inte avgjordes av kongressombuden i en öppen och spänstig debatt. De verkliga avgörandena gjordes i slutna rum där kompromisser hamrades fram. Därefter presenterades ombuden endast ett alternativ att ta ställning till.

Thomas är, framför allt, kritisk till hur valen till partistyrelse och verkställande utskott (VU) gick till. Endast ett fåtal personer kände till förslagen, ombuden hade bara att ta ställning till ett förslag. Thomas säger …

Socialdemokraterna har en politik som andra partier försöker härma. Det svenska folket är präglat av socialdemokratins idéer om trygghet, rättvisa och omsorg om andra människor. Läget borde således vara gott inför nästa års val. Men så länge partiet fortfarande är ett slutet, omodernt och odemokratiskt parti finns en stark oro för hur det ska gå. I dagens samhälle fungerar inte de här sekteristiska arbetsformerna som vi nu fått se.

Det ligger mycket i det som Thomas Bodström framför i sin artikel. Jag kan inte inse vad partiet skulle förlora på att föra en öppnare och spänstigare debatt om våra framtidsfrågor. Jag tror snarare att människor lättare skulle engagera sig i en sådan rörelse. Genom en öppnare nomineringsprocess ges möjlighet att föra debatten om de olika kandidaterna innan valen sker. Det borde, som Thomas menar det, göra partiet bättre nytta.

Det är allt för uppenbart att partiet fortfarande har en eller ett par läxor att göra.

Länkar: SvD Brännpunkt, Ekot, Ekot, dn.se, dn.se, SvD, SvD, di.se, SVT

Andra som skrivit: Peter Högberg, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 april, 2013, i Socialdemokrati och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Noterade just att Tord Oscarsson betitlade sitt inlägg om Bodströms artikel: ”Jag skäms över att en S-jurist går till en högertidning och angriper S.”
    Det verkar som vissa delar av partiet har en låååååååång väg att vandra.

  2. ”Genom en öppnare nomineringsprocess ges möjlighet att föra debatten om de olika kandidaterna innan valen sker.”

    Men … det skulle ju också innebära att väldigt många, välavlönade ryggdunkare som tar sina platser givna i partiet, skulle på en gång sitta ganska löst. Som om de vore rädda för ett ordentlig val där det finns FLERA alternativ att välja emellan! ”Omar-kuppen” skulle ha aldrig kunnat inträffa om man haft helt ärliga avsikter. Det ser ut att partiledningen föredrar ett slags konfirmation isf ett ordentligt val med eventuellt osäker utgång.

%d bloggare gillar detta: