Man ska inte låta sig hunsas hur som helst


Unionens medlemmar vid företaget Focus CRS i Fränsta har under en månad strejkat för att få till stånd kollektivavtal.

De anställda på företaget har haft en lön motsvarande 85 kr/timme, inga ersättningar för arbete på övertid eller obekväm tid. Vidare har företaget inte tecknat sådant försäkringsskydd som annars är normalt förekommande. De flesta anställs dag för dag. De anställda har därmed saknat all tillstymmelse till trygghet i anställning och acceptabla anställningsvillkor.

Företaget har etablerat sin verksamhet på en mindre ort med, vad jag förstår, en ansträngd arbetsmarknadssituation. Av den anledningen har tydligen regionala myndigheter sett så positivt på etableringen att man valt att ekonomiskt stödja den. Företaget har beviljats 1.050.000 kronor i etableringsstöd, varav 411.000 har kvitterats ut. Företaget hade dessutom ansökt om glesstödsstöd. Men eftersom det krävs fasta anställningar och villkor som liknar kollektivavtalens för att erhålla det har företaget inte fått något sådant.

Företaget har hårdnackat motsatt sig att teckna kollektivavtal. Företaget väljer nu att ta den fulla konsekvensen av sitt ställningstagande. Efter ”förhandling” med Unionen kommer verksamheten att helt avvecklas. Unionen kommer för sin del att fortsätta den fackliga kampen för att erhålla kollektivavtal i det fall företaget trots allt blir kvar. Tej Häggström, en av de Unionenmedlemmar som strejkat, är förstås litet kluven inför beskedet. Men hon säger att …

Det känns skönt trots allt. Jag ångrar inte den här aktionen, det har absolut varit värt det. Man kan inte låta sig hunsas hur som helst.

Det känns uppenbart att företaget önskade tjäna så mycket pengar som möjligt på att etablera sig på en plats med hög arbetslöshet. Genom att inte ansluta sig till kollektivavtalsmässiga villkor kunde man erbjuda villkor endast något bättre ersättningen vid arbetslöshet. Man hade heller inget emot att ta emot samhällsstöd för att låta sig lockas till etablering.

Det är nog lika gott att företaget avvecklar sig självt. Det finns ingen anledning till att anställda ska behöva arbeta under vilka dåliga villkor som helst. Det sorgliga är ju att företaget har haft sanktion från staten att etablera sig på orten utan några som helst motkrav på samhällsansvar.

Länkar: Unionen, TCO-tidningen, Arbetet, Arbetet, TCO-tidningen, Arbetet, SVT, Mittnytt, Aftonbladet debatt

Andra som skrivit: Den sjätte mannen, Peter Högberg, Johan Westerholm, Peter Johansson, Martin Moberg, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 april, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Numbers Goodwin

    – Det är viktigt att poängtera att det är företaget som väljer att lägga ner. Det är inte på grund av strejken utan på grund att företaget själva väljer att lägga ner. Vi vill stötta våra medlemmar i konflikten för att få sjysta villkor. Jag kan inte ha förståelse för att man lägger ner ett företag för att man inte vill teckna kollektivavtal, säger Patrik Åsell.

  2. Sedan den 21 mars strejkar de anställda på företaget Focus CRS i Fränsta i Västernorrland. Bakgrunden är att finansföretaget Peak Partners , som har sitt huvudkontor på Hamngatan i Stockholm, startade en telemarketingverksamhet på orten med syfte att sälja sina egna finansiella tjänster via telefon. Focus CRS har alltså bara en uppdragsgivare, ägaren Peak Partners.

  3. Apropå företag som etablerar sig med alla dessa bidrag. Det har ju i botten varit ett sossepåfund: regionalstöd, lokaliseringsbidrag etc etc…

    Men kan någon av Er komma på ett enda exempel där det sedan BLIVIT något hållbart, framgångsrikt företag av alla dessa bidragsstödda verksamheter? Fungerar de inte bara som någon ”utdragen dödshjälp”?

%d bloggare gillar detta: