FAS3 ska avskaffas


Dagens Nyheter rapporterar om att Socialdemokraterna i sin kommande budgetmotion kommer att presentera hur FAS3 (sysselsättningsfasen) ska avskaffas. Det är inte en nyhet att partiet vill ta bort denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd. Den låser in de långtidsarbetslösa i ett system som, i de flesta fall, inte innebär någon personlig utveckling och/eller väg till arbete.

Socialdemokraterna föreslår att de långtidsarbetslösa ska utföra enkla arbetsuppgifter i äldrevården eller åt föreningar. För att undvika att de långtidsarbetslösa inte utför arbetsuppgifter som tränger undan ordinarie arbeten vill man just att det är den offentliga sektorn och föreningslivet som tar ett större ansvar.

Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, säger att arbetsuppgifterna kan handla om …

På ett äldreboende skulle det kunna handla om att gå bredvid den ordinarie personalen och hjälpa till med lyft så att de blir mindre tunga. Det skulle också kunna handla om att stanna kvar lite längre hos den äldre.

Jobben i välfärden ska inte vara på heltid, utan vara olika former av deltidstjänster. Meningen är att deltagarna ska kunna studera eller söka jobb under den tid då de inte arbetar. Till skillnad från i fas 3 kommer deltagarna att få en kollektivavtalsenlig lön.

Det vore verkligen en välgärning att få bort FAS3. Systemet synes mest ha blivit till en guldgruva för diverse utförare. Det finns företag som har som affärsidé att bedriva sådan verksamhet. Det finns förstås utförare som genomför en god verksamhet inom de ramar som regelverket ger. FAS3 har blivit till en av rikets största ”arbetsgivare” med över 30.000 deltagare.

Det behövs helt annan och mer meningsfull verksamhet för de långtidsarbetslösa. Det är människor som behöver olika och högt individanpassade åtgärder för att öka chansen att få arbete. Hur det socialdemokratiska upplägget kommer att se ut framgår ju inte av artikeln. Jag hoppas att man kompletterar arbetet med möjligheter att ge utbildning och annat stöd till de långtidsarbetslösa.

Välfärdsjobben får inte enbart bli till förvaring (om än betald med kollektivavtalsenlig lön). Svårigheten med det (S)-märkta upplägget är ju att sätta gränsen mellan ordinarie arbete och de välfärdstjänster som långtidsarbetslösa ska utföra. Det finns säkert fler problem inför ett sjösättande av denna åtgärd. Men som Magdalena säger till DN …

Hittar man inte vägar tillbaka till arbetsmarknaden så riskerar det att bli en tickande utgiftsbomb, att samhället över lång tid behöver försörja de här personerna. Att utföra extratjänster i välfärden bör innebära att de här människorna hamnar närmare arbetsmarknaden, särskilt om man kan kombi­nerar det med utbildning.

Länkar: dn.se, SVT, SvD

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Högberg, Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 april, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. ”Att utföra extratjänster i välfärden bör innebära att de här människorna hamnar närmare arbetsmarknaden, särskilt om man kan kombi­nerar det med utbildning.”

  Jaha, önsketänkningar är allt (S) har att komma med i förhållande till de problem det kapitalistiska systemet skapar.

  Påminner om att arbetslösheten exploderade i Sverige på grund av hur avregleringar gjordes av (S). Sedan dess har man provat på olika saker för att låtsas göra något åt det som bara kan göras något åt genom ökad samhällskontroll över ekonomin.

  När väljarna en gång för alla inser att (S) ej längre är vad det var, lär det gå för partiet ungefär som det verkar gå just nu i Danmark skulle jag tro, det vill säga åt skogen.

 2. Jag undrar vad det nya namnet blir på s-åtgärden i så fall. ”ALU” från 90-talet minns de som är gamla nog . Var inte direkt någon höjdare, hel ti klass med FAS3.

  ”Välfärdsjobb med kollektivavtalsenlig lön” skall de få … hmhmhm! Men varför anställer då inte kommunerna dessa FAS3-are redan nu om de behövs där?

  Är det tänkt så att den ”kollektivavtalsenliga lönen” skall bestå upp till 80 % av lönebidrag?

 3. Självklart är detta åt h-vete.
  Varför ska arbetslösa hjälpa till i äldrevården gå bredvid som det heter.

  Detta för ersättning i lön som är urkass.
  Det tränger självklart bort ordinarie jobb.
  Tycker har en gått bredvid i 6 månader ska de ges fast jobb med avtalsenlig lön.
  Se tiden som bredvid som utbildning.

  Bättre man anställer arbetslösa till avtalsenliga löner.
  Räcker inte pengarna måste skatt höjas så enkelt är det.

  Det blir vänsterpartiet man röstar på om Sossarna ska driva en slags förtäckt högerpolitik.

 4. Ursäkta , ursäkta, förlåt ……
  Missade en mycket viktig textrad, vilket jag ursäktar 1000 ggr för.
  nämligen denna:

  ” Till skillnad från i fas 3 kommer deltagarna att få en kollektivavtalsenlig lön.”

  Menar alltså socialdemokraterna att de arbetslösa som går bredvid på äldreboenden ska få avtalsenlig lön för detta?
  I så fall är det fullkomligt lysande förslag.

  Jag ställer mig därmed åter min röst för socialdemokraterna.
  Är det så man menar tro?
  Låter för bra för att vara sant.

  kan någon bekräfta om min tolkning är rätt.

  • Göran Johansson

   Det är meningen att de ska erhålla en avtalsenlig lön. Det handlar dock inte om heltidsjobb. Du kan klicka på länken till DN-artikeln.

 5. Inte heltidsjobb????

  Men man kan ju inte vara deltidsarbetslös med ersättning sedan länge???? Blir man HELT UTAN någonting då utöver de timmar man egentligen ”går bredvid”? Blir det någon större skillnad för individen jfr med nu då?

  • Göran Johansson

   Det är på deltid. Artikeln säger inte särskilt mycket detaljerna i förslaget.

 6. Hazel J. Shepherd

  – Går det verkligen att skapa en meningsfull sysselsättning för så många som 150 personer? Jag undrar om det inte snarare rör sig om mer hobbybetonad verksamhet, säger han.

%d bloggare gillar detta: